„Отворени сме за сътрудничество с Виетнам във всички области на земеделието и хранително-вкусовата промишленост”. Това заяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков на среща в МЗХ с посланика на Виетнам у нас Н. Пр. Ле Дък Лиу. Двамата обсъдиха предстоящото посещение на българската правителствена делегация във Виетнам от 6 до 9 април.

 

„Имаме големи очаквания от тази визита, на която ще бъдат обсъдени важни теми от сътрудничеството между двете страни”, каза министър Греков. По време на посещението ще бъде подписан Меморандум за разбирателство между МЗХ и Министерството на земеделието и развитието на селските райони на Виетнам в областта на земеделието, животновъдството и рибарството.


Други въпроси, които ще бъдат поставени, са свързани с възможностите за предоставяне на генетичен материал в растениевъдството и животновъдството, биотехнологиите, пчеларството и обмена на студенти. „Имаме изключително добре подготвени кадри в областта на растителната защита, които могат да бъдат от полза за Виетнам”, изтъкна министърът. Той подчерта, че България е отворена и за инвестиции в селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост.  
Министър Греков посочи, че България може да съдейства на азиатската република за по-лесния достъп на виетнамски стоки на Европейския пазар. Посланик Лиу допълни, че Виетнам има интерес от износ на аквакултури и продукти от селскостопанския и горския сектор.

 

Правителството прие решение, с което министърът на земеделието и храните беше упълномощен да подпише от българска страна меморандума за разбирателство между МЗХ и Министерството на земеделието и селското развитие на Виетнам в областта на земеделието, животновъдството и рибарството.

 

Проектът на документ беше одобрен от кабинета през ноември 2013 г. Очаква се влизането му в сила да укрепи и развие капацитета на сътрудничество в сферата на растителната защита, производството на растителни култури, рибовъдството и аквакултурите и други.


 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!