България ще стартира процедура за износ на плодове и зеленчуци към Китай. Това стана ясно по време на среща на заместник-министъра на земеделието и храните Васил Грудев с представители на Генералната администрация за надзор на качеството, инспекция и карантина на Китайската Народна Република (ГАНКИК) в гр. Пекин, Китай, съобщиха от МЗХ.

Освен процедурите за износ на плодове и зеленчуци, бяха коментирани и действията, които трябва да бъдат предприети, за да бъде разрешен вносът в Китай на българско мляко, млечни продукти, свинско и птиче месо. Зам.-министър Грудев увери, че България е свободна зона от класическата чума по свинете, и че китайската страна ще получи необходимите документи за това.
 
„За нас е важно да сме в тясно сътрудничество и да вървим в посоката на насърчаване на обмена на земеделски стоки. Целта е не само да стъпим на китайския пазар, а и да запознаем потребителите с българските продукти“, посочи още зам.-министър Грудев. 
 
По време на срещата българската страна предостави въпросник, отнасящ се за анализа на риска при внос на тютюн в КНР. Това е част от списъка на документите, изисквани за анализ на риска от вредители и безопасен внос на тютюн в Китай, както и процедури на ГАНКИК на КНР за достъп в Китай и за инспекция, и карантина на земеделски продукти. 
 
От Генералната администрация за надзор на качеството, инспекция и карантина на КНР информираха, че за тях е важно на първо място качеството и безопасността на продуктите. С увеличаване на потреблението на китайския потребител се увеличава и необходимостта от различни пресни продукти.
 
Васил Грудев изрази готовност за насърчаване и задълбочаване на съвместните взаимоотношения и увери за възможността от ускоряване на процедурите, с които повече български качествени продукти да достигнат до китайския пазар. 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!