България има възможност да разшири експортния си потенциал на пазара на вино и спиртни напитки в северните страни. Това стана ясно по време на първото по рода си посещение на представители на петте държавни компании в търговията с вина и спиртни напитки от северните страни - Швеция, Финландия, Норвегия, Исландия и Фериорските острови, което се провежда по инициатива на Министерството на икономиката и енергетиката, съобщиха от МИЕ.

Визитата в страната ни е част от програмата за корпоративна социална отговорност на компаниите в търговията с вина и спиртни напитки. От българска страна в срещата участие взеха заместник-министърът на икономиката и енергетиката Красин Димитров, представители на Министерството на здравеопазването, Министерството на земеделието и храните, Министерството на труда и социалната политика и Министерството на околната среда и водите.

По думите на зам.-министър Димитров България има традиции и история в производството на вина, с които е известна в световен мащаб. Направени са значителни инвестиции в лозаро-винарския сектор, които са повишили качеството на произвежданата продукция.

Правителството ще продължи да насърчава прилагането на съвременни технологии във винопроизводството. Заместник-министър Красин Димитров увери представителите на държавните компании за търговия с вина в северните страни, че българските производители могат да отговорят на техните високи критерии и международни стандарти за опазване на околната среда, условия на труда и спазване на човешките права. В предвидените промени в Закона за регулация на държавните предприятия също се предвиждат мерки за прилагане на социалната отговорност, добави още зам.-министър Димитров.

Министерството на икономиката и енергетиката ще продължи да работи за насърчаване и подпомагане на българските фирми и организации, проявяващи интерес към пазарите на вина и спиртни напитки в северните страни.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!