Новата публикация с данни на Евростат показва, че през април от страните от Европейския съюз потребителските цени на хранителните продукти най-забележимо са се повишили в сравнение с март тази година в Литва (1,5%), Португалия (1,0%) и България (0,9%). За периода от началото на година поскъпването на хранителните продукти е най-високо в Унгария (3,1%), на Кипър (2,9%), в Хърватия, Румъния, Словакия (2,3-2,4%), информира kazakh-zerno.kz.

МЗХГ: Българската банка е пример за справяне със загубите на храни

В същото време в ред страни е регистрирано понижаване на цените. В сравнение с миналия месец най-съществено поевтиняване има в Чехия, Словения, Финландия, Естония, Латвия, Ирландия (0,5-0,8%), а за периода от началото на 2018 г. - Чехия (1,8%) и Ирландия (1,2%).

Потребителските цени на продуктите за хранене в целия Европейски съюз от началото на годината са се увеличи с 2,2%.

В сравнение с месец по-рано в ЕС най-значително е поскъпването на рибата, морските продукти и плодовете.

Средно в ЕС зеленчуците са поскъпнали с 0,2%. При плодовете този показател е 0,3%.

Цените на захарта, меда, конфитюрите, шоколада и бонбоните са се покачили с 0,2%, на месото и месните продукти – 0,1%, на рибата и морските продукти – 0,6%, а на млечните изделия, сиренето и яйцата – остават на предишното ниво.

Хлебните изделия също са поскъпнали – в ЕС средно с 0,2%.

От страните в ЕС потребителските цени на плодовете са се увеличили най-съществено в Словакия (17,6%), Унгария (16,5%), Хърватия, Румъния, Кипър, България (10,6-13,2%); а на зеленчуците – в Кипър (17,8%) и Унгария (15,8%).