България има нулево усвояване на средства по 3 европейски фонда. Това сочат данните на правителствената информационна система, пише изданието The Bulgarian Times, цитирано от Българската стопанска камара.
 
 
Към 12 октомври 2017 г. от 17 888 909 732, 16 лв. еврофондове, България е получила 1 992 101 465,06 лв., което са малко над 11%. Такива са цифрите във втората половина на програмния период 2014-2020 г., а числата звучат притеснително.
 
 
При това процентът на разпределение на средствата е доста неравномерно разпределен. Програмите на Министерство на икономиката са отличници: 89,74% усвояване на европарите по Инициатива за малки и средни предприятия и 19,98% по Иновации и конкурентоспособност. Над средното ниво е Развитие на човешките ресурси на Министерството на труда и социалната политика с 19,40%. Но има кръгли нули като земеделската ПРСР – ВОМР, както и двете изключително важни на фона на незавършените все още 20 км погранична ограда Фонд Миграция и сигурност и Фонд Вътрешна сигурност, сочи още справката от правителствената информационна система, цитирана от изданието.
 
Ако погледнем назад към предходния програмен период, за който и досега политиците твърдят, че имало усвояване 95%, всъщност сме 22 място от 28 държави, с 85%, като не е ясно – след многократните корекции, какъв процент от тях е допълнено национално финансиране, сиреч – от джоба на данъкоплатеца, заради недобре изпълнени проекти. Например по земеделската програма, където стотици милиони увиснаха заради неправомерно прахосване за закупуване на частни самолети, яхти и лимузини, за къщи за гости, използвани всъщност като домове, за селски стадиони в населени места с по няколко жители в пенсионна възраст или за бутафорни крепости по Региони в развитие, които вместо да вдигнат вътрешния туризъм, той отбляза спад, заключват от The Bulgarian Times.