Една от първите страни, които нотифицира схеми и се разплати веднага с фермерите при първия пакет средства от 2015 година беше България. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева пред журналисти в Брюксел, след заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство, съобщи Фокус. 
 
Тя разясни как и за какви мерки са използвани парите от първия пакет, който сме получили през октомври 2015 г. 
 
„Тогава нотифицирахме четири схеми и ги предоставихме на фермерите, които произвеждат краве и овче мляко. Акцентирахме върху малките и средни ферми. Имахме таван, над който не предоставихме такава помощ, тъй като по-големите ферми имат икономии от индустриализация на производствените процеси и не би било справедливо”, обясни министърът. 
 
„Другият нов момент в схемите, по които направихме това разпределение беше, че изисквахме и финансови документи, доказващи реализацията на сурово мляко”, поясни тя. 
 
По думите ѝ МЗХ ще бъде последователна във виждането си, по отношение на политиките за подкрепа, да обвързва тези плащания със съответното спазване на данъчното законодателство. 
 
„Сектор Земеделие е субсидиран. От националния бюджет и тази година над 300 млн. лв. ще бъдат дадени за българските фермери. Ние трябва да си плащаме съответните данъци, а работата на светло означава и равнопоставеност на операторите в сектора. ДДС-то е твърде високо – 20% за храните. Всеки сив сектор на практика нарушава тази равнопоставености”, уточни тя. 
 
На въпрос дали отново по подобен подход ще се нотифицира, министър Танева посочи, че се очакват законодателните промени, които следва да се изготвят в Комисията. 
 
„Те ще дадат насоки, правилата и принципите и ще има дебат с неправителствения сектор в тази област, тогава ще представим схемите за нотификация”, коментира министър Танева.