Ожесточена битка се води в момента за ключовия пост в управлението на земеделието и храните в България, съобщиха за Фермер.БГ отлично осведомени източници от София.

 

Към момента четири основни имена се спрягат за поста на бъдещия министър на земеделието, който ще бъде излъчен от 42-то Народно събрание. Стана ясно също, че ще има промяна в името на ведомството, което вече няма да се казва Министерство на земеделието и храните, понеже храните ще бъдат отделени в агенция. Възможно е и връщане на името : Министерство на земеделието и горите или пък Министерство на земеделието и селата / селските райони.

 

Източниците на Фермер.БГ заявиха, че в БСП имат няколко идеи за това кой да оглави МЗХ, като сериозни симпатии и подкрепа от страна на Пламен Орешарски се дава за бившия зам.земеделски министър на МЗГ ( 2005-2009 ) и Председател на Селскостопанска академия (2005-2011 ) проф.Светла Бъчварова.

 

по-рано днес във видео-блиц интервю за Фермер.БГ, проф.Бъчварова заяви:

Светла Бъчварова - министър на земеделието?

 

Друга кандидатура, която се очаква да бъде подкрепена от БСП е тази на сегашния земеделски министър проф.Иван Станков.

 

Какво заяви днес пред Фермер.БГ проф.Иван Станков по темата вижте във видеото:

Иван Станков

 

В земеделските среди се говори, че ДПС подготвят кандидатурата на зам.председателя на ПГ на партията - Камен Костадинов, родом от Шумен, който по професия е юрист и историк, но е бил член на Временната парламентарна комисия по земеделие и гори през 2005-а година. От ДПС имат и други подходящи кандидатури, които обаче се пазят усилено в тайна. "Ако г-н Орешарски е видял сред хората, близки до ДПС, експерти, които могат да участват в реализирането на неговата програма, той е свободен да ги покани”, посочи преди дни Камен Костадинов.

 

Друга сериозна кандидатура от страна на мандатоносителя е тази на водачът на листата на БСП за Добрич - Явор Гечев, който е и Председател на младежката структура на партията. Той е най-младия от всички кандидати, ползва се със силна подкрепа от страна на няколко браншови организации в земеделието у нас, а освен това е и земеделски производител ( био-производител). Според източници на Фермер.БГ, Явор Гечев е професионалист на високо ниво по аграрните теми и отговаря на изискванията за ключовия пост, но към момента не събира нужната политическа подкрепа и има най-малки шансове да бъде избран сега за министър. Самият той днес е изразил желание да бъде поканен и подкрепен за поста министър на земеделието, както от страна на политическите си партньори, така и от страна на водещите земеделски браншови организации у нас.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!