Скандалният внос на пилешко месо от Полша, замърсено със салмонела, продължава, независимо от предприетите мерки на национално и на европейско равнище.

Извадихме късмет с пилешкото със салмонела

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проверява нова пратка замразено пилешко месо, замърсено със салмонела, след получен сигнал късно в сряда, съобщиха ветеринарните власти.

Нотификацията в европейската електронна Система за бързо реагиране на сигнали за безопасността на храните и фуражите RASFF е подадена от Италия за птиче месо от Полша.

БАБХ: Предприети са незабавни действия за установяване на проследяемостта на месото. Предстои да бъде извършена детайлна проверка. При откриване на налични количества от засегнатите партиди, те ще бъдат изтеглени от пазара и възбранени.

От Агенцията по храните уточниха, че в получената нотификация не се споменава името на полската фирма, за която досега бяха изпращани предупреждения.

Ветеринарните власти у нас ще вземат проби за лабораторно изследване от всяка пратка с птиче месо и субпродукти с произход Полша, предназначени за България. Причината са зачестилите нотификации в RASFF за наличие на салмонела в птиче месо с произход Полша.  

Птичето месо и субпродуктите ще бъдат поставени под забрана до получаване на резултата. При положителни резултати за наличие на салмонела, БАБХ ще предприема действия, съгласно действащото законодателство, уточниха от ведомството.

Миналата седмица Агенцията по храните взе проби от пристигащите в страната ни доставки на птиче месо от един и същи полски производител след получени няколко нотификации за заразено със салмонела охладено птиче месо.