В рамките на кампанията на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) да организира дни на отворените врати, стана ясно, че инспектори от БАБХ извършват непрекъснат фитосанитарен контрол и следят за болести по растенията в земеделските райони на страната.

 

Около 20 000 декара са площите, които ще бъдат засадени тази година с картофи в Кюстендилска област. Картофопроизводството е силен сектор за региона, коментира началникът на отдел "Растителна защита" към ОДБХ- Кюстендил инж. Бойко Опърлаков. Инспекторите извършват фитосанитарен контрол, наблюдават заразените площи с болести по картофите, като пръстеновидното гниене.

 

"Миналата година спряхме засаждането на 20 тона посадъчен материал, внос от Германия, защото установихме пръстеновидно гниене. Всеки земеделски производител с над 5 декара картофи подлежи на регистрация за фитосанитарен контрол", заяви Бойко Опърлаков.

 

Една от целите е и недопускане на опасното заболяване рак по картофите. През миналата година то бе установено в област Смолян. Заразените с него площи не могат да се ползват за отглеждане на картофи 30 години.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!