Не бива да се търси конфронтация между млекопроизводителите и млекопреработвателите. Не ни е все едно с каква суровина работим, заяви за Фермер.БГ д-р Асен Желязков, изп.-директор на Асоциацията на млекопреработвателите.

 

Асен Желязков

 

Д-р Желязков, кои са най-големите предизвикателства пред сектора за следващия програмен период?
Има доста неясноти. Очакваме, например, да започнем работа по нов Закон за храните, но чакаме работната група от няколко месеца. Това е едно сериозно предизвикателство, защото се опитваме най-накрая да консолидираме всички заинтересовани страни – наистина имаме нужда от нов Закон за храните. Пред нас стои и проблемът с млякото – отговорящо и неотговарящо на изискванията. Опитваме се да водим преговори с големите търговски вериги – още едно предизвикалество, което държавата така и не успя да реши през последните години.

 

Как ще отрази на млекопреработвателния сектор предстоящата отмяна на млечни квоти? Позитив или негатив е отпадането на квотите?

Чувствата са смесени. Голяма част от сектора очаква този период с доста притеснения, свързани с кравето мляко. Зам.-министър Гечев говори за овчето и биволското мляко, където наистина имаме сериозен потенциал, но смятаме, че той не е достатъчно развит, за да посрещнем в рамките на следващата година предизвикателствата. Смятам, че проблемът е много сериозен и ако не започнем да мислим за животновъдството, ще изпаднем в ситуация от нетен износител да се превърнем във вносител. Всеки може да види агростатистиката, където е посочено колко сирене е произведено и колко мляко е добито.

 

Притесняват ли ви задължителните договори, които изкупвачите трябва да сключват с млекопроизводителите?

Не, не ни притесняват по никакъв начин. Политиката и логиката на Асоциацията на млекопреработвателите е в посока на това поддържаме млекопроизводителите. Особено в последните години, които са много трудни за млекопроизводителите, наши предприятия поддържат по няколко ферми с идеята фермерите да могат да работят и да има млекопроизводство. Затова ние подпомагаме фермерите и в покриването на изискванията на Регламент 853. В този ред на мисли – не бива да се търси някаква конфронтация между млекопроизводителите и млекопреработвателите. Напротив, ние сме загрижени и трябва да е ясно едно – на млекопреработвателите не им е все едно с каква суровина работят. И не сме сигурни, че с отпадането на квотната система нещата ще бъдат решени.

 

Какъв съвет ще дадете на потребителите – как да различат на рафта истинското от имитацията?

Дори преди влизането в пълна сила на Регламент 1169 запроизводители са задължени да отразяват пълното съдържание на дадена опаковка на етикета. През последните няколко години българският потребител се ограмоти сериозно и обръща внимание на етикетите. Да, имаше полемика по отношение на имитиращите продукти, но хората вече са наясно и се ориентират. А ако имат съмнение сирене ли купуват или бучка тебешир, има компетентни органи, към които да се обърнат.

 

Сред акцентите на ЕС до 2020 г. са продуктите със защитени указания или произход. Защо до момента за нито един млечен продукт не е внесено искане за сертификация?

Ситуацията с млечните продукти е по-особена. Темата е сериозна – неколкократно сме поставяли въпроса и в МЗХ. Изискванията са специфични, но ние работим и в тази посока. България е и трябва да остане страната на киселото мляко и бялото саламурено сирене.

 

Интервю на Ваня Кюрчева, Фермер.БГ

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!