Аржентина може да бъде осмата по големина страна в света, но от гледна точка на производство на свине винаги е била относително малък играч на световния пазар. Всичто това се променя. За това свидетелства развитието на свиневъдния отрасъл през последните години, пише meatinfo.

Поголовието от свине в Китай намалява

Ако погледнем на ситуацията от гледна точка на поголовие (5 млн. против почти 40 млн.),  Аржентина не може да се сравнява със своя съсед, Бразилия. Това обаче не омаловажава усилията на свиневъдите в страната – те направиха огромна крачка през миналото десетилетие.

Цифрите, предоставени от ФАО, показват, че числеността на свинете остава стабилна в периода 2000-2010 г. Тя е на ниво 2 млн. глави, но след 2010 г. общият запас от свине внезапно бързо се увеличава, както показва диаграмата по-долу.

През 2016 г., по данни на ФАО, общото поголовие от свине възлиза на 5,1 млн.

Поголовието от свине в Аржентина през 2000 – 2016 г.:Производството на свине е разпространено из цяла Аржентина. Има известна концентрация на фермите в северните провинции на Буенос Айрес, на юг в провинция Санта Фе и в сърцето на провинция Кордова. Тези три провинции съвместно отговарят за около 60% от общото производство на свине в страната.

Условията за свиневъдството в Аржентина са добри. Има относително ниска плътност на населението и свобода от различни заболявания, на първо място шап. Най-известната епидемия в страната датира от 2006 г., но след това тя получава статут „свободна от шап“.

Скорошни цифри подчертават последните рекордни постижения на аржентинските свиневъди.

Що се касае потреблението,официалните данни за 2016 г. сочат, че консумацията на свинско е достигнала 12,88 кг на човек. Този показател е най-високият от 1992 г. насам.

При производството се забелязват аналогични тенденции. През 2016 г. в  Аржентина има ръст на производството на свинско месо с 7,7%, сравнено с 2015 г. (522 428 тона срещу 485 100 тона). Това се отразява върху броя заклани животни - +8,4% за същия период от време.

През 2016 г. са заклани почти 6 млн. свине срещу 5,5 млн. година по-рано.

Един от основните фактори за изключителния ръст на свиневъдството през последните години е свързан с откриването на нови хладилни складове, както частни, така и държавни.

В момента в Аржентина съществуват 261 такива предприятия. По думите на специалисти именно отварянето на нови хладилни складове из цялата страна е позволило на свиневъдите да увеличат производството.

Друг важен стимул на развитието на сектора е промяната на отношението на потребителите към свинското месо. Те постепенно се научили да ценят хранителната стойност на този продукт.