Аржентински учени са намерили начин да превърнат газовете, изхвърлени от храносмилателната система на едрия рогат добитък в гориво – откритие, което може да ограничи емисиите на парникови газове, които причиняват глобалното затопляне, предаде Ройтерс.

С помощта на система от клапани и помпи, експерименталната технология, разработена от Националния технологичен институт по Селско стопанство на Аржентина ( INTA ), прокарва газовете от стомасите на говедата през тръби и ги отвежда в резервоари. Тези газове след това се обработват като се отделя метанът от други газове като въглероден диоксид. Както е известно метанът е основният компонент на природния газ, използван за гориво както за автомобилите, така и за електроцентралите.

"Като източник на енергия към момента този вариант не е много практичен, но ако погледнем напред към 2050 г., когато резервите от изкопаеми горива ще бъдат редуцирани, той е алтернатива," каза Гилермо Бера, ръководител на групата за физиологията на животните в  INTA.

Всяко животно отделя между 250 и 300 литра чист метан на ден, достатъчна енергия за поддържане на работата на един хладилник в продължение на 24 часа.   

Аржентина е един от най-големите световни износители от говеждо месо, с около 51 млн. глави добитък. Газове, отделяни от тези животни представляват 30 на сто от общите емисии на парникови газове в страната.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!