Аржентина ограничи износа на царевица в 1 януари - 1 март до 30 000 тона на ден. Мярката има за цел да предотврати изпразването на аржентинската реколта, съобщи ukragroconsult.com. 

Опасен вредител по царевицата приближава към нас

На 30 декември 2020 г. правителството обяви, че ще спре износа на царевица изцяло, но след като производителите обявиха 72-часова стачка, министерството смекчи мерките. Според официалното изявление на ведомството, целта е да се гарантира вътрешното обезпечение на животновъдите и производството. 

Две гледни точки

Аржентинският птичи сектор вижда две страни на въпроса, обясни Роберто Доменек, президент на Асоциацията на преработвателите на птиче месо (Cepa). Той потвърди, че през последните 90 дни е трудно да се купи фуражна царевица. Някои компании за производство на пилета дори е трябвало да намалят процента царевица, използвайки само между 40% и 45% от зърнените култури. От друга страна, Доменек признава, че по този начин се ограничават зърнопроизводителите, които също имат право да търгуват свободно.

Правителството вече е „разрешило“ износа на 34,23 милиона тона царевица през сезон 2019/20. С други думи, то се опитва да поддържа поне 2,470 милиона тона на разположение за вътрешно потребление, за да осигури стабилно снабдяване през летните месеци.

Производителите на царевица се страхуват от протекционизъм

Производителите на царевица се страхуват от бъдещи промени, тъй като Аржентина има история на протекционизъм с кирхнеризма, кръстен на политическата партия от която е президент Алберто Фернандес и вицепрезидента Кристина Кирхнер.

Президентът на Аржентинската конфедерация на селските райони Хорхе Чемес коментира въпроса: „Националното правителство се опитва да унищожи пазарите, като тези мерки са в полза на няколко големи компании и в ущърб на 30 000 производители на царевица“.

Аржентина е третият по големина износител на царевица в света и според официалните данни страната е превозила 36 милиона тона зърно между януари и ноември 2020 г. Министерството на земеделието на САЩ (USDA) изчислява, че от реколтата 2020/21 34 милиона тона ще бъдат изнесени именно за САЩ (67,3 милиона) и Бразилия (39 милиона).