Технологията с водна струя със свръх високо налягане (UHP), позната още като Aqua-Till, се развива бързо в селското стопанство, а и не само. Главната причина затова е способността й бързо и чисто да реже всичко.

В селското стопанство потребността да се реже прецизно е налице в различни ситуации и също толкова необходима. Например за създаването на бразда за директна сеитба, пише thefarmingforum.co.uk.


Иновация: Комбайн за бране на малини и рози


Грег Бътлър от Австралия и член на Асоциация на фермерите, поддръжници на технологията „без оране“, още позната като No-Till, реши да използва иновацията Aqua-Till в практиката. Ето какво е впечатлението му от първите резултати.

Същината на този иновативен подход, патентован от SANTFA, е да замени сеещия ботуш с UHP водна струя. По този начин се режат растителните остатъци и се понижава рискът от провокиране на вегетация в браздата. Създаването на бразда по този начин изисква по-малко теглителна сила и износва по-бавно компонентите. Устройството може да се изработи от производителя като опционално или налично в комплектация за монтиране на по-стари сеялки.

Не само вода, но и торове

Макар технологията да работи с вода, други продукти в течна форма като азотни торове също може да бъдат използвани. По отношение на фосфорната киселина, която може да се утаи под високо налягане, е необходимо да бъдат направени тестове. Само така може със сигурност да се определи дали е подходяща като агент за „течния нож“.

За момента използването на торове не е напълно тествано. Тази комбинация обаче ще намали необходимостта да се пренасят течни продукти и ще удвои полезността на приложението чрез прецизно торене.

Оказва се, че инжектирането на торове по този начин повишава дисперсията в почвата около браздата, едновременно с това понижавайки рисковете от токсичност и увеличавайки ефективността.

Този метод може да бъде от полза при отглеждането на различни сортове рапица при наличието на по-плътно разпръснати растителни остатъци. Тези дребни семена са изключително чувствителни към остатъците от други култури в почвата. Младите растения изискват малко повече стимулиране на фертилността. Ако химическите торове могат да се отразят благотворно, става възможно отменянето на употребата на органични продукти като инокуланти или други бактерии. Те не могат да оцелеят при такова високо налягане в помпата и при силата на пръскане.

Първите изпитания са окуражаващи 

За да се оцени по-добре пригодността на иновативната идея, са били проведени серия от тестове през март 2011 г. в Джеферсънвил, Индиана, САЩ. Повечето тестове са осъществени при 15 км/ч. Скоростта на изпълнение е максималната за сеене, използвайки дискова система. В зависимост от дюзите и налягането необходимият обем на течности варира между 80 и 22 л/ха. Това количество отговаря на потребностите при торене и транспортиране.

Тук важен фактор има и разстоянието между редовете. От него зависи намаляването на режещите дюзи, но също така и обема на течността, необходима за обработване на хектар. Стандартен размер, използван при калкулации, е 33 см. Износването на дюзите също е анализирано. За съжаление по време на изпитанията са използвани най-малките дупки, тъй като изискват най-малко количество течност, но това ги прави най-предразположени към износване.

 


Накрая трябва да обърнем внимание на мощностите при използването на водна струя със свръх високо налягане. На тях е обърнато внимание, имайки предвид, че помпата лесно може да бъде позиционирана директно на ВОМ-а на трактора. Потребностите са горе-долу следните – между 3.5 к.с. и 11 к.с. на елемент в зависимост от почвените условия и дълбочината на сеене.

Колкото до справянето с растителните остатъци, тестовете показват, че при ултра високо налягане водната струя реже сламата, независимо дали е влажна или позиционирана в глина или замърсена почва.

Страхотна идея с мултиприложимост в селското стопанство

След като тези изпитания потвърдиха приложимостта на идеята, ако водната струя със свръх високо налягане бъде използвана със сеялка, ще има интересни агрономически ползи – например подобряване на практиката за справяне с растителните остатъци, понижаване на риска от установяване на анаеробни условия при покълващите семена и др. Дори и потребността от мощност да е подобна, в пропорционални условия и при една и съща дълбочина на сеене, „течният нож“ не изисква теглителна сила.

Размерът на трактора може да бъде намален в зависимост от дизайна и конструкцията на сеялката.

В бъдеще Грег Бътлър възнамерява да позиционира семената във „въздушно оръжие“, което се намира зад струята. Така единственият реален контакт със земята ще се осъществява от малко пресиращо колело, което ще затваря дупката. 

Какво е No-till технологията?


В идеалния случай контролът върху дълбочината ще се осъществява от електромагнитен сензор. Освен това „течният нож“ ще оперира продължително или синхронизирано с поставянето на семена. По този начин ще се намали значително количеството на използваната вода и ще се понижи потребността от мощност за помпата.

Макар тази идея, която за момента е само концепция, да изглежда далечна, тя е напълно реализуема и са планирани нови тестове в Южна Австралия. Тя доказва, че напредничави технологични разработки като тази, както и във всяка една индустрия, ни позволява да решаваме селскостопански проблеми и да създаваме решения, които ни помагат да отглеждаме култури по-лесно и с по-висок успех.