Големият проблем тази година пред зърнопроизводителите ще са цените, а и самият пазар. Реколтата е относително добра, но цените са с 30 – 40% надолу спрямо миналата година. Това коментира председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Ангел Вукодинов в интервю за Investor.bg. Докато миналата година продавахме средно на 420 лв., сега вече има опити да се слезе под границата от 300 лв./т пшеница. В районите, които са отдалечени от пристанища, в Централна и Северозападна България, имаме опити за сделки на 270 – 280 лв./т, посочва Вукодинов.

По информация на НАЗ добивите тази година при пшеницата са средно като миналогодишните и реколтата ще се движи в границите 4,4 – 4,5 млн. т. Над 60% от пшеницата е с достатъчно добро качество.

Председателят на НАЗ отчита поредната неуспешна година за земеделските производители, които отглеждат рапица. Рапицата за втора поредна година доведе до разочарование на земеделските производители. Неслучайно при повече от 3,5 млн. дка през стопанската 2011/12, сега бяха заложени наполовина по-малко площи. Реколтираха се около 1,3 млн. дка. На много места резултатите са отчайващи – добивите са 120 кг от декар. При цена от 950 лв./т миналата година, сега рапицата се продава на 660 – 700 лв./т., посочи Вукодинов.    

На много места започна изплащането на рентите. Те обикновено са около 20% от себестойността на производството, а някъде и 30%. Това е една от причините, които карат зърнопроизводителите да сключват сделки въпреки неизгодните за тях цени. Ангел Вукодинов очаква „да има леко отдръпване назад“, особено в районите, където рентите са силно надценени – в Добруджа и част от Централна северна България. Няма икономическа логика рентите да са 80 – 100 лв. дори при много добри цени. Хубаво е собственикът на земята да получава висока рента, но е хубаво да я получава редовно. Ще има стагнация и при рентите, и на пазара на земя, коментира председателят на НАЗ.

Що се отнася до реколтата от царевица и слънчоглед, от НАЗ очакват добри резултати, на места дори много добри. Въпреки това не си позволяваме голям оптимизъм, защото пазарът на зърнените и маслодайните култури е в корелация. Има едно неписано съотношение – че цената на слънчогледа е не по-висока от два пъти цената на пшеницата, или пък не е повече от 70-80% от цената на рапицата, посочва Ангел Вукодинов.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!