Козевъдът Ангел Георгиев от казанлъшкото село Ясеново в интервю за Фермер.БГ – за осносвните предизвикателства пред козевъдите

Господин Георгиев, разкажете ни за фермата си...

Моята ферма се намира в село Ясеново, Казанлъшко в полите на Балкана. Козите ги пасем пасищно – и в полето, и в Балкана плащаме горска паша. Миналата година животните бяха 120, но есента ги намалих на 80. Имах намерение да ги изкарам извън селото, защото в момента ги гледам в един двор, но се проточиха много процедурите главно с енергото, за да пуснат ток. Много сложни процедури, много трудно става, един път документите ги разглежда общината, втори път – разрешения, скици, визи и всичко продължавата около половин година. За това се наложи да намалим броя на животните и се надяваме в скоро време да се разреши този проблем, за да може да ги изкараме извън селото и пак да ги увеличим.


Щом отглеждате козите пасищно, една от най-основните теми, както за вас, така и за много животновъди, е наемането на пасища. Имате ли проблем или всичко е наред при вас?

С пасищата стана доста трудно напоследък. При нас 300 декара от пасищата ги отдадоха под наем за фотоволтаици и оттам срещаме доста голяма трудност. С козите е по-лесно, защото можем да ги изкараме на горска паша, докато за овцете и за кравите, е проблем, особено през лятото, когато изсъхне тревата долу на полето.

 

Какви са наемите, които плащате за наем на пашата?

Тази година са доста скъпи наемите в нашия район – от 9 до 11 лева на декар в зависимост от категорията на земята. Най-големият проблем е всъщност, че трябва да си платим наема още при подписване на договорите, което ни затруднява, защото се получават големи суми, а субсидията ще я вземем може би догодина. И тези пари трябва да ги извадим от себе си, а при нас е много трудно да се направи това нещо, особено като се поддържат повече животни.

Смятате ли, че нещо може да се промени в тази насока?
Може да. Например Общината или Държавата да си удържат директно наема за пасищата, когато ни се превеждат субсидиите. Предварителното плащаненаиситина ни затруднява, защото са доста скъпи тази година наемите.

 

Вашите животни под селекционен контрол ли са?

Да, под селекционен контрол са към Асоциацията на козевъдите в лицето на Деян Тодоров.

 

От колко време са под селекция животните и как се промени стадото от тогава?

Лично моите кози са под селекционен контрол от 5 години, много съм доволен от асоциацията. Вкараха чистопородни пръчове от Германия и раздадоха на козевъдите по едно пръчле (Саанска порода). Аз гледам Тогенбургска порода и имам голям проблем с намирането на качествени животни за разплод.

 

Защо са дефицитни тези пръчове? Каква порода са?

Тогенбургска порода е от Швейцария. Внесени са от Института в Троян преди може би 20 години и от тогава няма внос. Получава се едно вътрешно видокръстосване, което не е полезно много за вида, започват много проблеми да се появяват.

 

Това порода за мляко или за месо е?

Порода за мляко е и козите много бързо се пригаждат към нашите условия, особено към планинските райони. Аз съм страшно доволен от тях – много издръжливи животни, не боледуват и много бързо се приспособяват.

 

Ваши колеги овцевъди и говедовъди имат проблеми с ниската изкупна цена на млякото. Козето мляко на каква цена се изкупува и тя удовлетворява ли ви?

В момента е 60 ст., което изобщо не ни удовлетворява, понеже като се удари чертата като сложиш пашата, зърното като си купиш, балите сено... и няма сметка на тази цена. Минимум 80-90 ст./литър трябва да е цената на млякото, за да има някаква сметка цялата работа.


На мандра ли продавате?

Да, но мандрите не искат да изкупуват млякото. Казват ни: „Ако искате, това е цената! Нямаме нужда от мляко, оправяйте се!“ и сме притиснати до стената. Дори казват, че ще продължи да пада.

 

Замисляли ли сте се да инвестирате в затворен цикъл на производство, например по новата програма за селските райони?

Да, имам такова намерение. За сега си правя сирене и кашкавал за собствени нужди и се надявам да направя нещо подобно – да затворя цикъла иначе няма смисъл, даже имам намерение да направя цялото производство Био. Все още не знам обаче пазарът как ще реагира, защото биопродуктът става доста скъп.


Засегна ли ви Син език миналата година и имате ли притеснения за тази предвид, че козите не се ваксинират?

Големи притеснения имам, защото козите по-леко го изкарват вярно, че не умират, но започват да отпадат, по-бавно се движат, млякото намалят и всичко това се отразява върху печалбата накрая. Тази година дори от изтощение ми умряха 4 кози. Ветеринарят каза, че това е от Синия език, но никой не иска да ваксинира, тъй като това било държавна политика. 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!