Това, което успях да разбера в контакт с пчеларите от Гоце Делчев е, че реколтата, която очакват тази година, ще бъде доста по-малка в сравнение с предишни. Това каза Георги Андонов, представител на ГЕРБ пред Фокус.
 
Той обясни, че за сега проблемът, който възникна в общината с повишената смъртност на пчелите, който според собствениците на кошери се дължи на пръскането срещу нодуларен дерматит, не е бил обсъждан в официални разговори.
 
„До момента обаче проведохме доста неформални разговори с тях. На този етап мисля, че е по-редно експертите да се замислят много сериозно и да направят проверки, за да установят дали тези проблеми, които наблюдаваме, са изцяло в следствие на пръскането срещу инсектицидите на дерматита или има някаква болест по пчелите“, каза още Георги Андонов. 
 
Той подчерта, че това наистина трябва да го кажат експертите и той като част от законодателния орган няма как да вземе каквото и да е било отношение преди тях.
 
"Казусът с напрежението сред пчеларите в Гоце Делчев заради пръскането срещу нудуларен дерматит е доста сложен. Това е ситуация, в която много трудно може да се угоди, да се намери баланс и да се вземе такова решение, което да удовлетворява и двете страни. От една страна имаме едно много сериозно заболяване, заради което в нашата област бяха евтанизирани близо 1000 животни – едър рогат добитък. От друга страна обаче имаме едни земеделци, които наистина в последните години започнаха да се съживяват, а именно пчеларите. Българската агенция по безопасност на храните е тази, която трябваше да вземе решение, което да балансира. Това решение с пръскането в един наистина неблагоприятен период от времето, когато точно има най-много събиране на прашец от пчелите, не беше най-подходящото, но пък при забавяне на пръскането щеше да има много по-големи и сериозни отражения и последици върху земеделието, най-вече върху животновъдството“, каза още Георги Андонов.
 
Той добави, че решението е било доста трудно и разбира пчеларите, които имат своите основания да протестират, но се надява, че оттук нататък и Агенцията по безопасност на храните, и Министерството на земеделието и храните, ще постигнат добър диалог с всички страни и превантивно ще се взимат решения, така че да не се стига до възникването на подобни казуси.