Албена Симеонова, председател на Българска асоциация биопродукти в интервю за Фермер.БГ относно очакванията на биопроизводителите от новия министър на земеделието Десислава Танева.

 

Г-жо Симеонова, как оценявате избора на Десислава Танева за министър на земеделието и храните?
Радваме се, че Десислава Танева е избрана за министър на земеделието. За нас това е 100% положителен сигнал. Госпожа Танева не е ново лице за нас. Тъй като ние и в по-предния Парламент работихме с нея като Председател на Парламентарната комисия по земеделие, при Кабинета Орешарски тя пак беше в комисията по земеделие. Правили сме многократни срещи с нея. И веднага след като минаха изборите, направихме една среща – преди изобщо да сме подозирали, че тя ще бъде министър. На тази среща ние изложихме нашето виждане за развитието на земеделието в България и проблемите на биоземеделците.

Кои са най-важните задачи, с които трябва да се захване министър Танева?
Тъй като в следващия програмен период ще има отделна мярка Биологично производство в Програмата за развитие на селските райони, искаме създаването на Дирекция Биологично производство в МЗХ. Това е нужно, защото към момента отделът, който работи към МЗХ, се занимава само с растениевъдство. А новата мярка касае и животновъдството, и пчеларството. Работата ще бъде много и няма как да се свърши от един отдел.

На второ място – необходимо е спешно преструктуриране на финансовата рамка на ПРСР. Вече ЕК върна тази финансова рамка. От Брюксел посочиха, че не са доволни от начина, по който са разпределени парите за опазване на околната среда. За нас са предвидени 102 млн. евро, които са около 200 млн. лв. Ние в предния програмен период сме похарчили 230 млн. лв., като се е плащало само за биорастениевъди. И да не забравяме, че преди 5 години бяхме 25-ма души биопроизводители.

 

Сега сте над 3000...
Ако растем с този темп, а ние искаме да растем като привличаме към биопроизводството все повече малки и семейни ферми, този бюджет от 102 млн. евро ще го изхарчим за 1 или 2 години. Ето защо е нужно парите по тази мярка да се удвоят. Да не казвам и да се утроят. И това трябва да се случи веднага, за да бъде задоволена и ЕК от това, че сме обърнали внимание и на опазването на околната среда – елемент, който е приоритетен за Европа.

Бихме искали да се запази традицията както до сега биоземеделците да получат средствата си преди Нова година.


Какви личности трябва да влязат в политическия кабинет на МЗХ? Бихте ли посочили конкретни имена?
Разчитаме много на земестник министрите. Г-жа Светлана Боянова и г-н Цветан Димитров не бяха лоши заместник министри. Защо не?
Най-вече заместниците трябва да бъдат работливи и да не гледат от гледната точка на собствената си политическа партия. Трябва да бъдат експерти. Просто трябва да помислят за фермерите. Знаете как в миналия Парламент при едни много недалновидни решения как се дадоха 105 млн. лв за тютюн и се оставиха с нулева година 1000 души биопроизводители. Ние успяхме да спасим 270 души – биопроизводители – 5-та година – с много разговори с политически лидери, централи, министри и зам.-министри, за да не съсипят бизнеса си поне тези 250 души. Не бива да се допускат повече нулеви години!

В тази връзка, имате ли притеснения, че 2015-та също може да се окаже нулева година за биопроизводителите, ако ПРСР не стартира до месец март, когато започва кампанията по подаване на заявленията за подпомагане?
Да, имаме такива притеснения. И все пак мисля, че хората, които са в МЗХ работят и г-жа Танева няма да позволи това да се случи!


София БЕЛЧЕВА, Фермер.БГ

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!