Топлото и сухо време, което възпрепятстваше качественото провеждане на предсеитбените почвообработки, е напът да си отиде, сочи агропрогнозата за следващия седемдневен период на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Агропрогноза

Ако досегашните метеорологични условия позволяваха реколтирането на късните хибриди царевица и слънчоглед, то те сериозно пречеха за началните етапи от развитието на засетите със зимна рапица пoсеви.

Задават се валежи, които ще осигурят нужната влага за поникването на засетите посеви със зимна рапица, съобщават от НИМХ.

„Очаква се промяна в агрометеорологичните условия. На места в Западна, Централна и Североизточна България се прогнозират валежи и подобрение на овлажнението в горните почвени слоеве и на условията за извършване на дълбока оран и предсеитбени обработки, съобщава агрометеорологът Драгомир Атанасов.

През периода не се очакват условия за образуване на слани, което ще е добре за зеленчукопроизводството на открито.

В момента текат агротехническите срокове за сеитба на пшеницата в Северна България и високите полета. До края на септември при лозата и късните овощни видове ще се наблюдава консумативна и технологична зрелост, прогнозират от НИМХ.