През август се очакват температури и валежи близки до климатичните норми за месеца, прогнозира агрометеорологът Дукена Жолева.

Как се нагряват облаци, за да завали дъжд

В началото на месеца развитието на късните пролетни култури в по-голямата част от страната ще протича при задълбочаващ се дефицит на почвена влага. 

Изключения ще се наблюдават на места в Северозападна България и Софийското поле, където валежите през юли надвишиха месечните норми: Ново село – 84 л/кв.м, Враца – 128 л/кв.м, Монтана – 88 л/кв.м, София – 111 л/кв.м, Кюстендил – 72 л/кв.м, Драгоман – 56 л/кв.м). Там е повишено нивото на влагозапасите в 50- и 100-сантиметровия почвен слой.

В западните райони на страната прогнозираните валежи между 5 и 10 август ще осигурят влага за вегетацията на по-късните хибриди царевица и на вторите култури, твърдят от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

В Източна България и в южните райони през първото десетдневие на август валежи не се очакват. Задълбочаващата се суша и на места ще постави под въпрос реколтата от пролетните култури, отглеждани при неполивни условия. 

В част от тези райони имаше оскъдни юлски валежи, които на места бяха под 2–3 л/кв.м – Русе, Шабла, Стара Загора, Сливен, Карнобат, Бургас, Хасково, Кърджали. Там почвените влагозапаси в 50- и 100-сантиметровия слой са напълно изчерпани.

До средата на август се прогнозират високи температури до 36 – 38°С.

Те ще доведат до скъсяване на междуфазните периоди в развитието на късните полски култури. Тези максимални стойности заедно с ниската атмосферна влажност ще окажат негативно въздействие върху цъфтежа и оплождането при зеленчуковите култури от късното полско производство.

През първото десетдневие на август по-ранните хибриди царевица ще приключат развитието си, а средноранните ще встъпят във фаза млечна зрелост. 

При слънчогледа в Дунавската равнина и в южните райони ще се наблюдава фаза узряване. В края на второто и началото на третото десетдневие в полските райони при слънчогледа ще преобладава техническа зрелост. 

През третото десетдневие среднокъсните хибриди царевица ще встъпят във восъчна зрелост. 

При ориза ще се наблюдава млечна зрелост, при соята – фаза узряване, а при памука – начало на разпукване на плодните кутийки.

НИМХ: Вероятност за валежи ще има през втората половина от третото десетдневие. 

Те ще подобрят водно-физичното състояние на почвата в горните слоеве и условията за предсеитбена обработка на площите, предвидени за засяване със зимна рапица. Агротехническите срокове за сеитбата на рапицата започват през третото десетдневие на август.

Агрометеоролозите предупреждават, че при късните сортове овошки не трябва да се подценява вредната дейност на последното поколение плодови червеи. Относително сухото време през повечето дни от месеца ще бъде предпоставка за увеличение популацията на акарите

В лозовите масиви трябва да се следи за появата и плътността на гъсениците от третото поколение на шарения гроздов молец. 

Подходящо време за растителнозащитните пръскания са по-хладните часове на деня, а препарати с подходящ карантинен срок следва да са съобразени с периода на зреене на културите, припомнят от Института.

Вижте тридневната агропрогноза в нашата специализирана рубрика за времето.