Не всички земеделски производители могат да си позволят да използват скъпи, съвременни технологии. Една, която е икономична, позволява да се получи желаната небесна влага, изключително ценна в условия на високи температури и липса на дъжд, съобщава РИА Новости, позовавайки се на Северо-Кавказкия федерален университет.

Суша и грешки - причини за лошата реколта от пшеница

Първите изпитания на експериментална площадка, нагряваща облаци с цел провокиране на дъждове, минаха успешно в Ставрополския край.

Използването на специални реагенти за провокиране на изкуствени валежи е скъпо удоволствие, поради това в Ставропол и други региони в момента този способ не се прилага постоянно. Като алтернатива се изучава възможността за стимулиране на дъждовни облаци с помощта на наземни мощни топлинни източници. Последните създават топлинна струя, която въздейства върху облаците, уточняват от висшето учебно заведение.

За да сработи този метод, струята трябва да се издигне на височина 3-4 км от земята. По разчетите на учените температурата на струята трябва да превишава температурата на околната среда с 10-20 градуса. Дори и повече, но въздухът в струята в такъв случай ще стане твърде сух, а за този метод е желателно да остане влажен. Има още едно важно условие. За да достигне струята до долния край на облака, тя трябва да се придвижва със скорост от 25 до 100 метра в секунда. В противен случай ще се разсее във въздуха. Такава скорост може да бъде осигурена от турбореактивни двигатели, с каквито разполагат самолетите.

Учените подчертават, че новият метод за създаване на изкуствени валежи е по-икономичен.