62 млн. евро ще бъдат вложени за модернизация на "Агрополихим" АД - Девня, като цялата инвестиционна програма ще бъде реализирана до края на 2011 г. Това съобщи  Христо Петров, изпълнителен директор на най-големия ни торов завод, цитиран от в-к Черно море.  От началото на този месец фосфорната линия е спряна за капиталов ремонт, който ще продължи до 15 май. С пускането й ще заработи новият изпарител, който е на стойност 12 млн. евро и вече е изпълнен от белгийска фирма. С него производството на фосфорни торове се вдига от 400 на 700 т дневно. Продуктът е почти изцяло за външния пазар, предимно за Бразилия, Иран, Аржентина.

75 980 т са изнесени от началото на годината до сега, като се очаква експортът да достигне 250 000 т до края на годината, заяви Христо Петров. Толкова е бил и през миналата година. Според него девненският завод е един от малкото производители на троен фосфор в света и кризата не се е отразила съществено на пазара им.

Технологична линия за чист амониев нитрат с капацитет 1250 т дневно започва да изгражда френската фирма "Гранд Парлас". Договорът вече е сключен, като стойността на обекта е 15 - 18 млн. евро с пусков срок до 30 декември 2011 г.

Още 15 млн. евро са вложени в модерно депо за фосфогипс, което ще бъде завършено до края на годината. През август пък ще тръгне новата пречиствателна станция, която струва 8 млн. евро.

В инвестиционната програма, която се изпълнява със собствени средства, е включено и строителството на терминал със склад за течен амоняк. Вече е сключен договорът за публично частно партньорство с "Пристанище Варна" АД и драгажните работи за новия кей тръгват през лятото, допълни Христо Петров.

Всеки ден от портала на "Агрополихим" излизат по 900 - 1000 т азотни торове, заяви Христо Петров, изпълнителен директор на девненския комбинат. Вече са продадени 128 000 т, които са предназначени изцяло за вътрешния пазар.

Тази пролет селскостопанската кампания малко закъсня, 15 април се очертава да бъде крайният срок за изкупуване на торове за полето. Производството върви нормално, като азотната линия е натоварена 100%, подчерта шефът на завода. Кризата удари фермерите и се очаква доставката на торове за пролетните обработки да бъде по-слаба в сравнение с миналата година, коментират търговци на пазара.

Още по темата:

Повишават се цените на амониевата селитра – до 399 лв/тон без ДДС заводски цени