Ежедневната борба на земеделските производители с болестите и неприятелите по полето е сериозна. Един от тези неприятели е житната дървеница. Нейната миграция по житните посеви започна в края на април. 
 
 
Стопаните знаят, че в зависимост от годината житната дървеница се намножава масово и е възможно да нанесе изключително големи загуби.
Вредната житна дървеница развива едно поколение годишно. Миграцията започва при температура над 12 ºС и продължава около 2 месеца.
 
Насекомите са активни през деня, а по време на дъждовни периоди се крият в пукнатините на почвата или в растителните остатъци. 
Дървеницата смуче сок от листата, като част от листата изсъхват над мястото на смучене. По време на изкласяването и цъфтежа, дървениците смучат сок и от стъблото, над последния възел. 
 
В резултат местата некротират, класът побелява и остава празен. Растението няма жизнени показатели на това място. Това са първите места, на които се вижда вредата от дървеницата. Това е известно още като белокласие
 
 
По време на храненето си дървениците разграждат глутена и по този начин брашното губи хлебопекарните си качества. В същото време кълняемостта на семената се намаля с до 50 проценета. 
 
Прагът на икономическата вредност (ПИВ) на този неприятел е 4 броя/м2. 
 
В района на Русе отчетената плътност към момента е 3 броя /м2! За района на Южна България плътността е по-малка, показва проверката на Фермер.БГ. 
 
Това, което стопаните могат да направят е да оглеждат редовно посевите си и при достигане на ПИВ, да третират с препарати на базата на пиретроиди, органофосфорни, карбамати или системни продукти.
 

Житна пиявица

 

Друг неприятел, за който стопаните трябва да внимават в момента е житната пиявица. 
 
 
След ранното нападение на възрастните в края на Март, сега се наблюдава нападение и от ларвите, показа наша проверка. Масовото развитие е във фаза изкласяване и цъфтеж.
 
 
Ларвите изгризват горния епидермис на листа и паренхима, така листата добиват вид на пергамент, побеляват и изсъхват. 
ПИВ на ларвите е 15-20 броя/м2. 
 
 
Фермерите трябва да знаят, че борбата се води с контактни или системи препарати. При голяма плътност се препоръчва допълнително третиране 7-10 дни след първото.