С услугата “тестване преди инвестиране”, която ще предоставя АгроХъб.БГ фермерите получават безплатен достъп до множество технологични решения с фокус прецизно земеделие. Това e темата на 294 брой на рубриката „Агроиновации“, която Agri.bg реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации.

Вижте повече от рубриката ни за Иновации

Европейският цифров иновационен хъб АгроХъб.БГ предоставя иновативни и напълно безплатни услуги за земеделците, които искат да са в крак с времето и технологиите. 

Услугата “тестване преди инвестиране” е ключова в богатото портфолио на проекта AgroDigiRise и представлява демонстрации, тестване и експериментиране с технологични решения с фокус прецизно земеделие. Сред тях са система за автоматизация на напояването; прецизно торене; климат контрол (при оранжерии); сателитно заснемане; метеорологични станции и сензори; модел за превенция на болести по лозята.

Технологичните решения са разработени от български технологични компании, партньори в АгроХъб.БГ и са готови да бъдат внедрени “по мярка”, според нуждите на всеки производител и стопанство.

С услугата “тестване преди инвестиране” фермерите получават безплатен достъп до технологично оборудване, услуги и данни, за да видят на практика ползата от технологиите, съвети кои технологии и услуги да ползват в стопанството си, технологичен план за внедряване според спецификите на стопанството и специализирано обучение как да работят с технологиите. 

За тези, които вече искат да използват услугата “тестване преди инвестиране” предстои на 25 април 2023 г. да отвори врати Националният демо център за дигитални решения в земеделието в рамките на проекта AgroDigiRise. Демоцентърът се изгражда в Инситута по зеленчукови култури “Марица” с технологично модернизирана оранжерия и още възможности, от които фермерите ще могат да се възползват. 

Европейският цифров иновационен хъб АгроХъб.БГ престои да изгради още 15 демо точки в цялата страна в оранжерии, открити площи и лозя и в масиви над 100 дка със зърнени култури.

До 30 март 2023 г. е отворена поканата за кандидатстване за всяко стопанство, което отговаря на критериите и може да бъде избранo за една от Демо точките от мрежата на АгроХъб.БГ. 

294  брой на рубриката „Агроиновации“, която Agri.bg реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации е разработена по материали на Европейския цифров иновационен хъб AgroHub.BG и e предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!