За първи път у нас земеделието и технологиите си подават официално ръка в рамките на Европейски цифров иновационен хъб AgroHub.BG и проекта AgroDigiRise, подкрепен от програма Digital Europe.

Първият европейски цифров иновационен хъб в земеделието беше представен пред земеделци по време на Десетия национален агросеминар на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) в Пловдив. 

Светлана Боянова, координатор на AgroHub.BG и председател на Институт за агростратегии и иновации
"Вие сте първите, които научават повече за AgroDigiRise. Много съм щастлива, че НАЗ прие поканата и се включи в този проект. Много труден проект! Поради това съм изключително доволна, че ЕК ни се довери и одобри нашия проект измежду 17 кандидата от България. А единственият, който е в този сектор сме ние".

За първи път заедно науката, бизнес консултациите и финансовите услуги сядат на една маса и стават неизменна част от дейността на AgroHub.BG. 

"Ние ще бъдем не само хъб, който работи за вас, ще бъдем хъб, който работи на територията на регион Южен-Централен, т.е Пловдив, на национално ниво. Много хубавото нещо е, че ние ще бъде европейски хъб. Тоест ние сме част от мрежата на европейските хъбове. За да станем ние единна точка - мястото, където всъщност вие ще се срещате, е необходимо да направим няколко неща, за които моите колеги след малко ще разкажат. Но първата и основна задача, която ние трябва да свършим е да създадем средата, в която вие, малкия и среден бизнес в района на Пловдив, доставчици на техника, науката ще седна на една маса, за да си говорят с кого? За първи път, директно, без посредници! Това са нашите технологични фирми. Те имат готови решения за земеделието, цялостни решения - топ специалисти, които няма да ви говорят за техните продукти, а за цифровите технологии като такива и каква ще бъде ползата за вас. Защото всеки един от вас ще си каже - “аз защо да влизам в този хъб, какво толкова ме интересува, какво ще науча?”. Нашата работа е първо да ви дадем цялата информация, после да ви свържем с хората, които могат да ви свършат работа на място, във вашето стопанство, без вие да си губите времето", каза още Боянова.

Според Светлана Боянова земеделците са тези, които трябва да задават тона на иновациите. Една от фирмите, която е част от хъба и ще предоставя решения на земеделците е ТехноЛогика - компанията, разработила системата ИСАК.

"Участваме в агрохъба и сме много щастливи от това, тъй като сме от самото начало на иницииране на AgroHub.BG. Нашето участие в хъба се изразява в това да използваме нашите компетенции в ТехноЛогика, свързани с използването на дистанционни методи за анализ и комбинирайки тази наша компетентност с другите технологични фирми в хъба. Идеята е да комбинираме всички наши познания и да ги предложим на земеделските производители, с цел техните стопанства да станат по-дигитално friendly, по-цифрово ефективни и в най-голяма степен да оптимизираме техните разходи и тяхното управление на стопанството", обясни Васил Василев, продуктов мениджър в ТехноЛогика.

"Като технология, водеща в IT технологиите и имаща значителен опит в използването на сателитните изображения, ТехноЛогика ще даде своя принос в изпълнението на проекта с използване на сателитни изображения с изчисляване на индекси, вегетационни индекси за потвърждаване на жизненост на растенията и впоследствие и с интеграцията с останалите две технологични фирми, за да дадем максимална добавена стойност в работата на земеделските производители и прецизното земеделие", добави Мариян Марков, старши ГИС консултант в ТехноЛогика.

Земеделието обаче остава по-скоро консервативен сектор относно новите технологии и дигитални решения.

"Настана време, в което технологиите много навлязоха във всички браншове и индустрии, така че е необходимо и земеделските стопанства да започнат да се дигитализират. Те вече използват супер иновативни машини, въпросът е тези практики и технологии да се използват не само на полето, но и да бъдат цифрово подпомогнати със софтуерни продукти, различни технологични решения, които да подобрят тяхното използване, употреба, мониторинг  и изобщо цялото стопанство", сподели Васил Василев.

"Най-вече за повишаване на рентабилност, себестойност на производството, намаляване на разходите и с цел постигане на по-добри добиви", категоричен е Мариян Марков.

Една от услугите на хъба носи името Test Before Invest, в която дори фермерите, които не са сигурни за дадена технология могат да я изпробват на практика.

"Точно затова е AgroHub.BG и проекта, който изпълняваме AgroDigiRise. Това е и тематиката Test Before Invest, за да могат земеделците да го изпробват, да минат обучения, да видят демонстрации, да се подсигурят. Те може да не искат да използват целия комплекс от иновации и технологии, но да кажем, че някоя определена част от този компонент може да им свърши достатъчно добра работа и наистина да видят полезно действие. Точно това е и идеята на проекта - земеделците да видят, да тестват, да им покажем, има календар със събития и всеки фермер на място може да отиди и да се запознае с технологията и да прецени дали ще му бъде ефективна за неговото стопанство. Всеки земеделски стопанин използва и прилага собствени технологии, така че е необходимо да тества и да види преди да инвестира в дадената технология", обясни Василев.

А неговият колега Мариян Марков заключи с думите:

"Истината е, че Test Before Invest е основното мото на проекта - да дойдат, да видят, да тестват, да намерят своето място, своята технология, начина по който тази технология ще им помогне и така да постигнат максимален резултат от дейността си", каза Марков.