Агро Арената на Байер Кроп Сайънс се превърна в институция, която дава на стопаните възможност да сверят часовниците си и да проследяват развитието на посеви, които и те самите отглеждат в нивите си. 
 
Едно от тези демополета е разположено в старозагорското село село Бяло Поле, чийто домакин е земеделският производител Златин Златев. 
 
 
Още през февруари от Байер алармираха, че съществува сериозна заплаха от кафява ръжда по полетата на страната. Каква е ситуацията в момента? 
 
„Тук на полето имаме вече зараза от кафява ръжда. Това, което се случи миналата година ни дава основание тази година да започнем третиранията своевременно. През 2018-а година имахме подобна ситуация и имаше момента на изтърваване на кафявата ръжда в посевите. Нека не повтаряме грешките от миналата година и третираме кафявата ръжда навреме“, обясни Радко Христов от Байер България.
 
 
Фирма Байер има две предложения в тази насока към земеделските производители. Едното е фунгицидът Зантара. 
 
„Зантара е продукт със силен лечебен ефект и много дълго последействие. Другият продукт, който предлагаме е Сфера Макс. Той има силен физиологичен ефект, зелен ефект на културата и също пази от всички видове важни болести, включително и от кафявата ръжда‘, добави Христов. 
 
Препаратите се прилагат във фаза изкласяване на пшеницата, като специалистът подчерта, че това е оптималната фаза за третиране на житните посеви в тази конкретна ситуация. 
 
Земеделският производител Людмил Работов, който обработва окол 8 000 дка пшеница, рапица, слънчоглед и бобови култури, разказа, че по отношение на трудно контролируемите плевели като власатка и овсига в пшеницата, той разчита на продукти на Байер. 
 
„Тази година ползвах смес хербициди Секатор, 5 мл/дка с Атлантис Флекс на 30 г/дка и се получи страхотен ефект и контрол на абсолютно всички видове плевели, които имаше в полето. 
 
Впоследствие нямаше абсолютно никакъв стрес върху културата и фитотоксичност като цяло“, каза Работов.
 
За акцентите при слънчогледа ни разказва Владимир Вълчев от Байер. Той обърна внимание, че фунгицидът Сфера Макс решава проблеми с болести като септория, ръжда, алтернария, склеротиния в пролетната култура. 
 
„Това е продукт, който освен, че решава проблема с болестите, дава един добър старт на растението, когато се приложи като първо третиране. А като второто третиране, с листната тор, с която се прилага, тогава вече спомага това растение да даде максимума от себе си като потенциал и съответно фермерите са изключително доволни като добив от съответния слънчоглед“, конкретизира Владимир Вълчев от Байер България.
 
За справяне с плевелите в слънчоглед, Байер предлага и още два продукта - Челиндж – срещу широколистно заплевеляване и Шадоу, който се справя отлично с житните плевели.  
 
„Двата продукта се прилагат при конвенционален, но освен това и при експрес толерантните и Clearfield технологиите. Те минават като корекция. Много от фермерите в региона ги използват по този начин, тъй като продуктите изчистват полето от тежки плевели като райграс, овсига, власатка, които няма как да бъдат преборени по друг начин. Шадоу спомага за това нещо, когато се приложи в доза 160 мл/дка“, каза Вълчев.
 
Специално за власатката, Шадоу има изключително ефективно действие, обясни още специалистът. 
 
„Когато се приложи във фаза на плевела по-ранно, тогава може да намалим дозата. Когато обаче плевелът е прераснал, тогава може да го вкараме на 160 мл./дка и се наблюдава изсветляване на листата още на 5-6 ден. А на 14-ия се вижда пълният контрол върху плевела от Шадоу. 
 
При комбинация на експрес технологията с Шадоу може да се работи без прилепител. Двата продукта се смесват добре и действието им се вижда на полето“, добави той.
 
Челиндж пък би могъл да бъде приложен в технологичен слънчоглед, обясни Вълчев. 
 
„Челиндж се прилага във фаза втора-четвърта двойка листа. Като по този начин ние си решаваме проблема с широколистното заплевеляване и освен това решаваме проблема с технологичната рапица, като за нея в този случай, да е излязла в слънчоглед, ние нямаме друго решение. 
 
По този начин, с тези продукти, ние изчистваме полето от широколистни, от житни плевели“, категоричен е той.
 
 
Тази година беше особено трудна по отношение на производството на рапица. Още от есента тя не успя да поникне добре, но за радост на стопаните в Южна България тя поникна добре. 
 
Заедно с технологията на Байер резултатът върху посевите на демополето са повече от отлични. 
 
„Въпреки тежката година, успяхме да опазим перфектно рапицата от болести и неприятели. 
 
Към момента виждате едни перфектно развити рапични растения с висок потенциал за добив“, каза Ангел Косев от Байер България.
 
Специалистът разказа, че предстои последното третиране да се направи. То се налага, за да бъде опазен посева от рапично комарче и рапичен шушулков хоботник. Това ще стане с продуктът Биская и Пропулс. Той пък ще защити рапицата от склеротиния.  Тази болест се оказва сериозен проблем в последните години за рапицата, добави Косев 
 
За технологията Капрено в царевица ни разказа Павел Павлов. 
 
„Капрено е уникален хербицид при царевицата, тъй като съчетава както почвено, така и вегетационно действие. Има антидот, който успява да помогне царевицата да постигне пълния си добивен потенциал. Внася се във фаза 2-6-и лист на царевицата, в доза 22 до 29 мл/дка и е изключително подходящ за условията на Южна България“, обясни той.
 
 
Експертът обърна внимание и на друг продукт от гамата на Байер за борба с плевелите. Това е хирбицидът Лаудис, който се внася в царевицата от 8 лист. 
 
„Един от най-меките продукти на пазара. Това е много важно предимство в условията специално на Южна България, тъй като са доста разнообразни“, категоричен е Павлов.
 
Капрено се справя по категоричен начин както едногодишни житни, така и с широколистни плевели включително балур от семена и имаме много добър затормозяващ ефект срещу балур от коренища.
 
Лаудис се справя с широк кръг от плевели и ОД формулацията ускорява проникването на продукта и ефектът се наблюдава много бързо. 
 
Добивите се получават добри, когато успеем да опазим царевицата чиста от плевели именно в тази фаза на развитие, добави експерта. 
 
Научете повече за продуктите и промоционалните предложения на Байер на www.cropscience.bayer.bg и от регионалните представители на компанията.