Холандският опит и възможностите за създаване на организации на производителите в България ще бъдат представени на Българо-холандски семинар. Той ще се проведе на 6 март 2014, четвъртък, от 10:00 до 14:00 часа, в залата на палата № 7 (2 етаж) на Международния панаир в Пловдив в рамките на Международната селскостопанска изложба АГРА 2014.

Семинарът ще представи ролята и структурата на Организациите на производители в Нидерландия, възможностите за подкрепа чрез европейските програми и фондове и успешните практики на групи на производители в България.

Формите на сдружаване по групи на земеделските производители е възможност, която Европа подкрепя финансово. Как земеделските производители могат да се възползват от нея, обединявайки се по-успешно? Това ще обяснят експерти от Холандия и от Института за агростратегии и иновации.

Земеделските кооперативи са модели на обединение, към каквито днес се ориентират все повече производители, с цел отстояване на общите си интереси – по-високо качество на продукцията, конкурентноспособност и по-голяма възможност за продажбата й. Държавите членки на ЕС могат да признават организации на производители, които са учредени по инициатива на производителите и имат поне една от следните конкретни цели: планирана продукция, приспособена към търсенето – като качество и количество; директно предлагане на пазара на продукцията на сдруженията; оптимизация на производствените разходи и възвращаемост на инвестициите; внимание към околната среда и стабилизиране на цените на производителите; научни изследвания за въвеждане на иновативни практики за повишаване на конкурентноспособността и развитието на пазарите; осигуряване на техническа помощ за използването на еко практики и хуманно отношение към животните при производството; управление на взаимоспомагателни фондове в сектора плодове и зеленчуци и др.

Семинарът на Нидерландското посолство и Института за агростратегии и иновации ще открие Рейнър Схаап, земеделски съветник към Посолството на Нидерландия. Посетителите и гостите на семинара ще чуят специалистите Снежана Благоева, Слави Кралев и Весела Цветкова от Дирекция Директни плащания и пазарна подкрепа на Министерство на земеделието и храните. Те ще разкажат за опита на България при признаване и подпомагане на организации на производители, и за бъдещите мерки за изпълнение на целите на новата ОСП.

За холандския опит с Организациите на производители ще говори Ад Клаасен, изпълнителен секретар на Холандската Асоциация на Организациите на Производители (DPA).

Гостите на семинара ще научат и какви са настоящите предизвикателства пред организациите и групите на производители в България от Светлана Боянова, председател на Института за агростратегии и иновации.

А какви са добрите практики при създаване и развитие на група производители, както и кои са ефективните технологични решения за повишаване на пазарната сила на организациите и групите на производители ще разкажат Константина Семерджиева от „Фрут логистик” ООД и Тервел Николов от „Висер Опора” ООД. В рамките на семинара ще се проведе и отделен панел с въпроси и отговори, обед и работна среща на тема Практически въпроси относно формирането, управлението, финансирането и преференциите за организациите и групите производители с Ад Клаасен, изпълнителен секретар на Холандската Асоциация на Организациите на Производители и с представители на Министерството на земеделието и храните.

Семинарът на Нидерландското посолство и Института за агростратегии и иновации си е поставил за цел да образова, да информира и да помогне на всички заинтересовани земеделци и производители, които искат да се възползват от възможностите на новата ОСП. Още по тази и други теми можете да научите на сайта на Института www.agroinnovations.bg.


Организатори на семинара са Посолството на Кралство Нидерландия и Института за агростратегии и  иновации.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!