Агенция за земята ще е от полза на фермерите и ще обедини информационния ресурс, заяви за Фермер. БГ проф. Светла Бъчварова, председател на парламентарната комисия по земеделие и храни. На въпрос на Фермер.БГ Агенцията ще реши ли проблема със собствеността на земята, проф. Бъчварова коментира: „Създаването на Агенция за земята е и моя идея, която няколко пъти лансирах още през лятото. Видно е, че проблемът със земята се задълбочава. Фактът, че всяка година имаме застъпвания, има фермери, които неправомерно ползват земя, означава, че има проблем.

 

И този проблем е и в законодателството, което ще подлежи на промяна – става въпрос за Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, но смятам, че е необходима и една Агенция, която да обедини всички информационни ресурси, да подпомага собствениците по отдаването на земя под наем, да подпомага фермерите, които инвестират, за да има дългосрочно ползване на земята, да регистрира всички случаи, в които се явяват проблеми в ползването или при покупко-продажбата на земеделска земя“.

 

По думите на проф. Бъчварова Министерството на земеделието и храните има потенциал – информационният ресурс е наличен 70-80% и трябва само да се надгражда, за да могат да се вземат правилните решения и да няма ощетени. „Виждате, че и сега възражения за допустимия слой се приемат до 6 януари, после до 25-и ще се изчистват нещата, а би трябвало целият този процес да приключва до края на октомври всяка година“, коментира още проф. Бъчварова.

Гледайте интервюто тук!

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!