Корпорацията AGCO и руската GAZ стартират джойнт-венчър компания с фокус върху производството и търговията в областта на селскостопанската техника и специализирано оборудване.

 

GAZ ( ГАЗ ), която е част от икономическият руски гигант BASIC ELEMENT ще стартира съвместна компания с американската корпорация AGCO в областта на машиностроенето, се съобщава в официален регистър по вливанията и придобиванията на Европейската комисия, публикуван вчера.

 

BASIC ELEMENT е една от най-големите икономически групи в Русия с общо над 100 фирми, опериращи дейността си на 5 континента. Групата развива мащабни дейности и проекти в областта на селското стопанство, машиностроенето, минно-добивната дейност, енергетиката, строителството и финансите. Заетите в икономическата група са над 250 000 души, като компанията е и един от най-големите регионални инвеститори в социалния живот и инфраструктурата. Групата е един от основните строители на инфраструктурата за игрите в Сочи.

 

Председател на Надзорния съвет на Basic Element е руският милиардер Олег Дерипаска. Според списание Таймс състоянието му се оценява на 14,5 милиарда долара, което го прави най-богатия руснак, заедно с Роман Абрамович. През април 2007 г. Дерипаска закупува 30% от STRABAG - 6-та най-голяма строителна компания в Европа.

 

Новата джойнт венчър компания с американската корпорация AGCO е поредното доказателство за оптимистичните дългосрочни очаквания за развитие на селското стопанство и тракторостроенето в Русия и Европа.

 

Източник: Трактор.БГ