Сериозна заплаха грози стопаните на Стария континент. Става въпрос за листните въшки, които пренасят доста болести по растенията, предупреждават експерти, пише изданието farminguk.com. 

За две години вирусна епидемия е възможно да порази цялата европейска реколта, което ще доведе до покачване на цените на храните на Стария континент, допълват участници на семинар, който се състоя в изследователския център Rothamsted в Хартфордшир (Великобритания).

Ако листните въшки разпространят вируса жълто ечемичено вджуджаване, реколтата от пшеница например във Великобритания може да намалее рязко. Ако трябва да се претеглят загубите в хляб, то на ден ще се пускат по 4,5 хляба по-малко, отколкото сега. Освен това по-слабата реколта може да се превърне в обичайно явление, тъй като устойчив на болестта сорт пшеница ще излезе на пазара едва след 10 години, казва д-р Ким Хамънд-Косак, организатор на конференцията и старши специалист по болестите по културите в Rothamsted Research.

Учените смятат, че още през февруари и март 2020 г. фермерите ще видят своите полета със зимна пшеница, заразени с вируса. Следователно потребителите ще трябва да купуват по-скъпи храни, произведени от внесена суровина от Канада, Америка и Украйна, допълва д-р Хамънд-Косак.

С няколкото останали варианта за контрол на листните въшки през следващата година – 2019 г. може да се окаже последната добра година за европейските производители на пшеница за известен период от време, казва още експертът.

Листните въшки са малки смучещи насекоми. Описани са около 5000 вида, като всички са част от семейство Aphididae. Около 400 от тях се откриват в най-важните култури, а немалко от тях са сериозни вредители в селското и горското стопанство.

По думите на д-р Хамънд-Косак в момента никой не тества препоръчаните от САЩ сортове пшеница за устойчивост към вируса жълто ечемичено вджуджаване.

Устойчивостта към вируса не е била приоритетна, тъй като е било разрешено използването на наличните ефективни инсектициди. Като се има предвид, че за въвеждането на новия сорт ще бъдат необходими 7-8 години, а след това 2-3 години официални тестове, преди той да се появи на пазара масово, времето ще играе срещу нас, допълва ескпертът.
 
Някои насекоми, казва д-р Хамънд-Косак, все още може да се контролират чрез инсектициди, наречени пиретроиди. Лошата новина е, че вече има мутация на устойчивост, присъстваща в един от видовете листни въшки към това химическо вещество. 

Според д-р Гия Арадотир евентуалното по-масово използване на пиретроиди ще доведе до по-бързо развитие на устойчивост към него.

Така, ако следващата година имаме още една есен с висока популация от листни въшки, а след това мека зима, тогава перспективите за производство на пшеница през 2020 г. може да бъдат много мрачни, допълва специалистът.