Интересът към месодайното говедовъдство у нас расте. Това каза Атанас Атанасов, председател на Националната асоциация за развъждане на породите Монбелиард и Симентал (НАРМС) за Фермер.БГ.
 
 
„Все повече фермери се насочват към месодайното говедовъдство. Според мен всичко това обаче е свързано с тежестите, които се оказват най-вече административни“, добави Атанасов.
 
Годината за говедовъдите в месодайно направление бе наситена с различни емоции.
 
„При мен годината беше добра. Нямах проблеми с отглеждането на животните ми, всичко беше наред. Не мога да се оплача и от пазар, въпреки че много малко колеги имат хубав пазар. Единственият проблем се появи когато станаха ясни ставките за обвързаната подкрепа за месодайните говеда“, категоричен е Манол Атанасов, говедовъд от Клисура, Пловдивско.
 
Проблемът със ставките назря още със самото им публикуване. Животновъдите изказаха и притеснение заради това, че официалният бюджет за различните въдства по схемите за обвързано подпомагане не беше публикуван, а единствено ставките.
 
„Бях продал животни на млади хора, които мотивирах да се занимават с животновъдство. Обяснявах им как ставките ще се вдигат, а сега – те започнаха да се отказват от сектора. Преди време си купих бик от Унгария. Мислех си, че със субсидиите, които ще получа от селекция, ще взема още един бик и така ще започна да правя качествена селекция. Оказва се обаче, че са ме отрязали с около 20 хил. лева“, каза още Атанасов.
 
След всички в сектора говедовъдите не изглеждат обнадеждени. 
 
„Нищо не очаквам от 2018 г. Всъщност може би няма да ни дават пари, а ще искат от нас“, заключи говедовъдът.