Предложенията за промени в Закона за лова ще бъдат оттеглени, за да се прецизират, след като предизвикаха силна обществена реакция. Това стана ясно от интервю с инж. Мирослав Маринов, изпълнителен директор на Агенцията по горите, по БНР.

Стопанин: АЧС e толкова страшна, колкото и COVID-19

Готвените промени предизвикаха сериозно негодувание сред ловците, а представители на бранша дори заявиха, че се „цели създаването на репресивен механизъм на Министерство на земеделието да принуждава ловците да изпълняват мерки, които дори могат да не кореспондират с установения законов ред”. 

Получени са над 1500 становища и предложения, които предстои да бъдат разгледани и в рамките на месец да има консенсусен проект. Законопроектът не се връща за цялостно преразглеждане“, обясни инж. Маринов.

В сформираната разширена работна група са включени както природозащитници, така и представители на университетските среди. 

Ако обществото наистина е против тези промени, ние ще се съобразим. Няма да се разрешават отрови, взривове, неселективни капани, огледала, електрошокове и други забранени средства“, категоричен е директорът на Агенцията.

Относно използването на термовизия като средство за нощен лов, инж. Маринов отбеляза, че термовизията ще бъде средство само за откриване на обекта. Стрелбата ще се осъществява с уреди за нощно виждане.

Ще предложим такива промени, които ще се приемат с консенсус, подчерта Мирослав Маринов.

По думите му грешно се тълкува точката за намесата на армията и полицията в отстрела на диви прасета, където се има предвид само служители на МВР и Министерството на отбраната, които са ловци и имат право на подборен отстрел на дивя свиня.

"Санитарният отстрел ще се практикува само в определени региони, където плътността на дивата свиня е в определена концентрация", допълни още инж. Маринов.