Производители на картофи настояват да получат по 140 лв. на декар държавна помощ за настоящата стопанска година. Това заяви пред Парламанетарната комисия по земеделие Радостина Тодорова, член на УС на Асоциацията на картофопроизводителите, съобщи Investor.bg. Тодорова посочи, че разходите на картофопроизводителите за декар са около 700 – 800 лв.

По направлението за минимални държавни помощи de minimis в края на тригодишния период, който приключва през 2013 г., са останали 1,07 млн. лв. От тях се заделя резерв за извънредни ситуации и остава неразпределен ресурс от 900 хил. лв., посочи изпълнителният директор на Държавен фонд „Земделие” Румен Порожанов. Производителите заявиха, че за миналата година част от тях не са ползвали подпомагане след засушаването, тъй като областните дирекции по земеделие не са им приели документите и не са им издали протоколи за провалената реколта. Проблемът е обсъден от УС на фонд „Земеделие”. „С клетвени декларации за липса на добиви не може да се искат помощи”, обясни зам.-министърът на земеделието Бюрхан Абазов.

На заседанието на комисията стана ясно, че дори да получат някакви помощи de minimis, картофопроизводителите най-вероятно ще ползват само част от тези 900 хил. лв., тъй като е възможно и други сектори да поискат подпомагане. Засега никой не се ангажира с обещание да им се отпуснат средства.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!