Българските лозари и винари ще получат от бюджета на Европейския съюз 133,8 млн. евро. Това съобщи изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев по време на форум в подкрепа на българските производители на храни.
 
 
„Брюксел одобри бързо националната програма на България и първите средства ще бъдат получени още през януари. Нашият бранш дава облика и е една от визитните картички на България“, допълни той.
 
„Земеделският сектор го очаква добро бъдеще, той е все по-привлекателен", заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на форума. Той обаче предупреди, че следващите години няма да бъдат лесни за сектора, особено в контекста на променящата се Обща селскостопанска политика (ОСП) на ЕС.
 
Според министър Порожанов много хора се насочват към сектора и искат да се занимават със земеделие и производство на хранителни продукти, но не всички са подготвени за това.
 
„Най-лесно е да засадим розите, а после да викаме къде е държавата да ни изкупи продукцията“, даде пример Порожанов. 
Той очаква до края на 2019 г. да са ясни основните положения в новата ОСП на ЕС за периода 2021-2027 г.
 
„Всичко в Брюксел се случва бавно и трудно, но всяка страна трябва да отстоява своите приоритети“, каза земеделският министър.