Кричим събра гости от цялата страна на първия Фестивал на ягодата. В общината вкусните плодове заемат 1050 декара и се отглеждат от 85 производители, повече от които в оранжерии. Събитието се проведе в събота, 13 май 2023 г.

Гласувайте: Планирате ли инвестиции в стопанството си през тази година?

В центъра на Кричим бяха разположени десетки щандове с плодове, посадъчен материал и всичко, свързано с ягодите. На фестивала Българката асоциация на малинопроизводителите (БАМ-Я) имаше собствен щанд, на който представи супер елитни ягоди in-vitro.

Асоциацията награди ягодопроизводители, които бяха отличени с най-добър щанд с най-много варианти за представяне на ягоди и щанд за най-много готови продукти от ягоди.

Гвоздеят на програмата бе Ути Бъчваров, който "сготви" 130 кг ягоди, превръщайки ги в вкусно сладко по бабина рецепта. Ягодите бяха дарение от производителите на Кричим.

От БАМ-Я коментираха, че за последните 6 месеца производителите на ягоди от Кричим са получили над 650 000 лв извънредни помощи и субсидии за Оранжерийно производство, заради инвазията в Украйна.

"Наяваме се, че тези помощи ще подпомогнат производителите от Кричим да бъдат по-уверени и сигурни в бъдещото производство на ягоди в региона", коментира за Агри.БГ Божидар Петков - председател на БАМ-Я.

В периода15-16 септември предстои Националното изложение на малинопроизводителите и Фестивал на малината в Попово.