117 млн. тона мляко е преработено за първите девет месеца на годината в Европейския съюз   (ЕС). Това съобщи електронното издание agrarheute.com. 
 
В сравнение с година по-рано  това количество е с 2 млн. тона повече, въпреки отчетения спад в производството през есента. Причината за това е ръстът на млеконадой в Германия през първите месеци на годината. 
 
 
До края на годината се очаква растежът да се успокои, считат специалистите от Agrarmarkt-Informations-Gesellschaft (AMI), цитирани от изданието. 
 
Ръстът в доставките на суровината обаче е съвсем малък. Той възлиза на 3,8 процента за първите пет месеца на 2016 г. това се дължи на редуцирането на производството на мляко в Европейския съюз.  
 
Само за септември са доставени 2,8 % повече мляко, в сравнение с доставките на суровината през същия месец на предходната година, отчитат от AMI, позовавайки се на данни от водещи млекопроизводители в ЕС. Според тях това е най-големия спад в обема на доставките за преработка, който е регистриран за тази година. За съпоставка през юни, юли и август спадът в доставената суровина за преработка е лавирал между 0,7 и 1,7%.
 
 
Анализаторите не изключват да има рязък скок на цените в следващите няколко месеца, но това ще зависи от производствените цени на млякото. В последните месеци те се отлепиха от дъното и то заради отчетеното производство. 
Друг фактор е отчетения спад в броя на млечните животни за сметка на повишаването на количеството животни за месо, допълват от AMI.