Компании от 16 държави представят експонатите си на тазгодишното издание на международната земеделска изложба АГРА 2024. 
Това стана ясно по време на откриването на изложението, което се провежда в Международния панаир в Пловдив до 24 февруари. 

Повече от 30 премиери от над 400 директни изложениели могат да видят посетителите. За първи път в рамките на изложението се провежда Специализирана изложба SPP EXPO. 

Тя представя най-новите съвременни технологии и средства за съхранение, преработка и обработка на зърно. Заедно с това посетителите на АГРА могат да видят и последно поколение системи за мониторинг и управление на ВЕИ централи и съоръжения за съхранение на енергия с акцент върху соларните панели. 
За поредна година партньор на АГРА  е и Асоциацията на производителите и вносителите на агротехника и технологии в България - АГРОТЕХ. 

Своите нови разработки представят и научните институти на Селскостопанската академия. 

Тъй като мащабът се разраства - тази година посетителите имат възможност да разгледат предложенията на изложителите в още една - дъпълнителна палата - номер 7. 

По време на откриването на изложението присъства и министърът на земеделието и храните Кирил Вътев. 

„Свидетели сме в цяла Европа на сериозни притеснения и недоволства от страна на земеделските производители, но независимо от всичко това, заявката за едно изключително успешно изложение е много сериозна“, каза той.

През тази година на АГРА има „много сериозна среща на науката с практиката, на най-новите постижения с хората, които имат амбицията да ги прилагат“, стана ясно от думите на министъра, който отчете и много сериозното международно участие.

„Големият интерес на толкова изложители и производители показва, че духът на българският производител не е сломен след всички кризи и искрено вярвам, че всеки да си тръгне от тук зареден с повече оптимизъм и с нови идеи за успех в своята работа“, заяви още Вътев и пожела на всички да си тръгнат с резултат, който да надхвърли техните очаквания. 

По покана на министър Вътев гост на събитията е министърът на земеделието, горите и развитието на селските райони на Република Косово Фатон Пеци. 

Успоредно с АГРА се провеждат и изложбите ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ. 
По думите на министър Вътев изложенията бележат ръст от 25%.
“Това показва, че поредицата от кризи не е лишила от оптимизъм и ентусиазъм земеделските производители”, отбеляза Вътев.