Да обработваш над 100 000 дка земя не е лесно. Да правиш това вече 33 години си е предизвикателство. А да останат доволни собствениците на земя, които са се доверили на даден земеделски стопанин, вече е успех. Поне това внушават думите на Божидар Митов – дългогодишен фермер, обработващ земя в 21 селища около Търговище.  

„Трудни са нещата. Втора година почти сме на загуба. Аз съм от тия хора, които гледат нещата да са сигурни. Не случайно подписвам 10-годишни договори, което е някакъв вид доверие на хората“.

99 на сто от договорите със собственици на земя са сключени за период от 10 години. Изплащането на рентите за наетите земи вече е започнало. За всеки декар арендодателите взимат по 70 лв. „Те получават 10 % авансово наведнъж при сключване на договорите. Умея да поддържам нормални ренти. От 2-3 години сме на 70 лева. Те не са много високи, като добруджанските истории, защото те правят някакви световни рекорди и ето, тая година се чудят. Сигурно и догодина ще сме толкова независимо от резултати. Досега две години съм намалял рентите с 10 %, но на другата година сме додавали. По тоя начин никой не е ощетен“, допълва фермерът.

За да се разплати със собствениците на земя, Божидар Митов е готов да стопи финансови резерви и да прибегне до заеми. Стопанската година не е била лесна. Сушата си казва думата, а буря през лятото унищожава 10 000 дка с царевица. 

Необходими са обаче и средства за инвестиции. В това отношение компромиси не се правят. За да е успешно едно стопанство у нас, трябва да има определено количество земя, категоричен е стопанинът: „За да се направи рентабилно земеделие, просто под 10 000 дка е трудно, трудно да може да се купува техника. Техниката много се увеличи. Цените покрай тая война, не виждам в близките кой знае какво цените да са достатъчно добри, за да можем да сме рентабилни. Печалбата може да я инвестираме и така се спи по-лесно“. 

През последните години Божидар Митов успява да инвестира в силози за 150 000 тона. Това дава сигурност при кризите в продажбите на зърно. Фирмата е обновила и цялата земеделска техника.