Каква беше годината в зърнопроизводството? Разговаряме с фермери от Добричко, Сливен и Бургас.

Костадин Костадинов, председател на Българската аграрна камара (БАК)
Годината беше доста динамична, сложна за всички производители. Бяхме свидетели на година с високи разходи и ниски борсови цени. Година на суша в някои райони на България. Година - трудна за всеки земеделец.

 

Георги Радев, земеделски производител от Сливен и член на УС на НАЗ
Измина меко казано трудна година, като съвкупност от всички случки от годината. Още като започнем с това, че миналата стопанска година пшеницата поникна през декември месец. Горе-долу ситуацията е подобна и сега. Следват сушите, които минаха. Годината беше трудна и по отношение на добивите, тъй като това последействие на климатичните условия, късното поникване, четири пъти по-високите цени на торовете, двойно или тройно по-високите цени на препарати и т.н. Беше страшно и продължава да бъде такова. В крайна сметка много голяма част от колегите ми задържаха продукцията си, с цел да изкарат по-висока цена, но то пък взе, че стана точно обратното.


Въпреки исканията на фермерите и подписания меморандум, вносът на украинско зърно така и не спря. Това пък рефлектира върху пазарите. 

"Основно при слънчогледа повлия вноса от Украйна. Той не е и спирал. Сега го внасят като румънски и молдовски. Ясно е, че слънчогледът е украински, но нищо не можем да направим по въпроса", коментира Данаил Иванов, земеделски производител от Бургас и член на УС на НАЗ.

От своя страна Костадин Костадинов добави:

"Разписаният меморандум в първа точка касаеше зърнопроизводството, вносът от Украйна да се спре. Това така и не стана. В момента влиза маскиран внос от Румъния, вкарва се на митнически склад и други подобни хватки, които не са достойни от страна на преработвателите и търговците. Те не могат да разберат едно нещо, а именно, че без нас, без нашето производство, те не могат. 

Сега са яхнали вълната на бързата печалба и го правят. Знаете, че някога Христос е изгонил търговците от храма. Времената не се менят, каквото и да става те се въртят, но не се менят. Надявам се тази година, която идва със сега падналите дъждове, снегове, да бъде по-оптимистична за производството и да има добиви. Защото когато има добиви и едни що-годе нормални цени, нещата стоят по-добре", каза той.

Защо зърнопроизводителите не можаха да се разберат с преработвателите и толкова ли апетитен е украинският внос?

"През изминалата година изглежда, че беше толкова апетитен, защото виждахме някакви аномалии по информация на Агенция Митници. В крайна сметка тази година завърши. Дойде новата, започнахме нова реколта. Новата реколта е по-малка от миналогодишната. На заседание на Комисия по земеделие слушах Яни Янев, който говореше пак неща, които не са верни - че тази година маслеността на слънчогледа е 41. Не. Маслеността тази година е 45-48 и е висока заради сухото време. Ние имаме по-добро качество на слънчогледа, но по-малки добиви. Така че направихме срещи. Опитахме се. Говорихме. Но нещата не се получават. Изглежда егото на основните фирми, които са основни преработватели, е доста голямо. Те реално не уважават българския производител. Това е мое мнение", обясни Костадинов.

Останаха ли пазари за нашите фермери?

"Пазарите ги има, само че няма цени. Самите стоки са борсови и ние там не можем да се месим, но миналата година беше тежка, тъй като ние засяхме на скъпи торове, препрарати, семена .. и продаваме на под себестойност. Земеделците винаги сме били твърди хора и мисля, че ще издържим. Издържали сме много и пак ще се помъчим да вдигнем глава и да продълбим. 

Състоянието в момента е, че държим слънчоглед на склад; пшеница на склад. Очакваме малко по-добри цени, за да можем да ги реализираме и да избегнем малко от малко загубите", каза Данаил Иванов.

Какво бихте пожелали на вашите семейства и колеги за коледните и новогодишни празници?

Костадин Костадинов:
Относно коледните и новогодишни празници най-вече пожелавам за всички здраве, щастие и да се случи това, което си пожелаят.  

 

Данаил Иванов:
На всички искам да пожелая на първо място да бъдем живи и здрави. И така усмихнати. И само напред. Ние, земеделците, сме твърди хора и не се огъваме пред трудности. Минали сме много перипетии и мисля, че ще продължим. Бъдещето е в младите. Трябва да им даваме хъс да работят. Това е бъдещето живи и здрави, и приятно изкарване на празниците! 

 

Георги Радев:
Пожелавам на всички да са достатъчно силни и борбени, за да се справят с всички проблеми, които тепърва ни предстоят, защото те ще са много. И да не забравят откъде са тръгнали. Пожелавам на българските семейства да бъдат заедно, да бъдат силни и да запазят себе си. Да запазят децата си и да ги възпитават с труд и постоянство.

 

Вижте повече във видеото.