Пазарът на зърно е болната тема за земеделските стопани. Още в разгара на жътвената кампания цените на пшеницата започнаха да падат. Срив бележи  и цената на маслодайния слънчоглед. Причината – безмитният внос на зърно от Украйна. От Националната асоциация на зърнопроизводителите го наричат неконтролиран, тъй като тази стока остава у нас, влиза в преработвателните предприятия и се влага в българска продукция. 

Гласувайте: Какво очаквате от служебния земеделски министър?

„Ние сме крайно обезпокоени. През последните два месеца има внос на близо 300-350 000 тона слънчоглед от Украйна. Нашите складове се напълниха. Влиза в преработвателни предприятия и както виждате нашата жътва ще почне след около месец тук, в Южна България 15 август. Цената на самия слънчоглед е доста натисната от този внос, складовете са заети, търсенията евентуално ще започнат около 700-800 лева, което е крайно неизгодно, тъй като самият слънчоглед произведохме на доста висока себестойност заради високите цени на торовете, горивата, цената на труда, всички европейски изисквания, които спазваме. Този внос, който идва, е без всички тези работи“, заяви Костадин Костадинов, председател на НАЗ.

Асоциацията поддържа контакти с колегите си от Вишеградската четворка. Румъния, Словакия, Полша също са недоволни и са готови на съвместни действия с българските зърнопроизводители. Каква е идеята на полските фермери – това поясни още Костадинов:

„Предложили са вариант: внос на такова зърно – депозит. Излезе ли, страната връща депозит. Не излезе ли депозитът е прибран и се търси къде, как отива и с какъв произход е това зърно. Смятам, че това е една мярка, която държавата може да приложи, стига да има кой. В момента виждате, че броим до 121, до там ни са възможностите и когато дойде ред да вземеш решение, обикновено бягаме или имаме допир с ковид. Това е в момента в България – безвластие“.

За да защитят зърното и труда си, земеделските стопани са готови на протести и затваряне на румънската граница, обяви още Костадин Костадинов. УС на НАЗ излиза с конкретни стъпки:

„Първо декларация, в която ще изложим нашите мотиви защо е това нещо, впоследствие пресконференция в БТА. Вчера ни оклеветиха, че сме взели решение под натиска на ГЕРБ и на ДПС. Вие бяхте тук и видяхме мнението на хората. Те фалират, малките ще фалират директно. Така че не ме интересува кой какво е казал. Решението си е наше и то е за защита на нашия бизнес. Ще се радвам по-бързо да се случат нещата и да има адекватни министри и управляващи, защото каквото можеше да се развали до сега, се развали“.

Ако гласът на зърнопроизводителите не бъде чут и подадената за диалог ръка отхвърлена, те ще прибегнат до блокади на границата, категоричен е Костадин Костадинов.

„Намерението ни е затваряне на границата, трите основни пункта, където влиза тази продукция. Всички регионални структури в страната ще излязат на възлови кръстовища, готови, ако не се вземат адекватни действия, да се тръгне към София“.