Неверни и непроверени твърдения, свързани със зърнената криза, задръстването на складовете на земеделските производители и качеството на украинското зърно, е установила проверка на Factcheck.bg. Според авторите с тях се аргументират исканията за забрана за внос на зърно и други храни от Украйна.

Гласувайте: Планирате ли инвестиции в стопанството си през тази година?

Исканията за въвеждане на забраната са сходни, а разликите са във вътрешнополитическият контекст в отделните страни. 

Ситуацията в Полша

В Полша темата за украинското зърно не слиза от първите страници на пресата седмици наред. От една страна това се дължи на протестите на фермерите в цялата страна, а от друга на дезинформацията, разпространяваща се в социалните мрежи.

И макар засечена партида с пестициди да е първоначалният аргумент за забраната на внос, наложена от Варшава, според полски журналисти и анализатори по-сериозният проблем в страната е голямото количество зърно, което се задържа по складовете.

Един от най-скорошните „феномени“, за който пишат полските журналисти от Fduenews.pl е новопоявилият се термин „техническо зърно“. Според Кшищоф Гвязда, председател на управителния съвет на Полската асоциация на работодателите в зърнената и мелничарската промишленост, терминът не съществува в техническата литература и най-вероятно е измислен от компании, внасящи зърно от Украйна, с крайната цел да бъдат избягвани проверки и чакане на полско-украинската граница.


Притеснението, че на полския пазар има хляб от некачествена украинска пшеница, което поляците изразяват в социалните мрежи, се подхранва и от политически формации.

Бившият полски премиер и бивш председател на Европейския съвет Доналд Туск също се включва в полската „зърнена афера“. 

Кампанията със зърното в Полша е тясно обвързана с предстоящите парламентарни избори в страната, които се очаква да се проведат в края на 2023 г. А съмненията, че компании, приближени до управляващата партия, са основните вносители на украинското зърно в Полша, също допринесоха за въвеждането на временна забрана на вноса и успокояване на напрежението сред фермерите и обществеността. 

Ситуацията в Словакия

В Словакия, която също въведе забрана за внос на украинско зърно, темата е с изразен политически нюанс. На 30 септември в страната предстоят предсрочни парламентарни избори, след като в края на миналата година срещу управляващата коалиция, беше гласуван вот на недоверие.

На 14 април словашкият министър на земеделието Самуел Вълчан обяви, че в най-голямата словашка мелница е открит забранен пестицид в 1500 тона украинска пшеница, което беше последвано от забрана на вноса. По-късно стана ясно, че в нито една от взетите проби не са открити вредни вещества, микроорганизми или зарази. Впоследствие Вълчан подаде оставка от поста си на земеделски министър, но поради друга причина. 

Това не пречи на представители на различни опозиционни партии да се борят за електорална подкрепа, именно разчитайки на дезинформацията за качеството на украинската пшеница в Словакия. Профили в социалните мрежи, включително такива на политици и политически формации, пускат всякаква дори непотвърдена информация относно украинското зърно. 

Ситуацията в Румъния

В Румъния правителството е подложено на натиск от страна на земеделските производители, които периодично организират протести в страната, но въпреки тях Букурещ реши да не забранява вноса от Украйна преди да има официално решение от Брюксел.

Темата се обсъжда в социалните мрежи, като една част от румънските потребители смятат, че забраняването на вноса би било в услуга на Москва, а друга пък вижда това като единственото решение в полза на Румъния и румънския народ.
 

Ситуацията в Унгария

Оказва се обаче, че в Унгария, няма особена активност по темата сред потребителите в социалните мрежи, въпреки че страната първа въведе забрана за внос на украинско зърно. Публикациите, които събират повече аудитория, съдържат вече споменатите твърдения, а темата за зърното се използва за създаване на антиевропейски настроения.
 

Русия е най-големият износител и диктува пазара на зърно

Разпространяваните от зърнопроизводители и политически формации неверни или непотвърдени твърдения за украинското зърно може да бъдат открити в официалните позиции на Русия.

Не е тайна обаче, че именно Русия е тази, която подбива цените на пшеницата.

“Тя (Русия – бел. ред.) е най-големият износител и от нея зависи какво ще се случи с пазара на зърно в цяла Северна Африка и в момента ние имаме точно с това проблем. Всички търгове на нашите износители минават в конкуренция с руско зърно, споделя Владимир Иванов от Държавна комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) пред БНТ.

Според него това е резултат от продължителна и целенасочена подготовка:

“Аз забелязвам този процес от повече от 12-13 години. В Русия се инвестира много сериозно в аграрния сектор. И в момента, така, от една страна, която беше нетен вносител, в момента е доста сериозен износител и диктува международното положение на пазарите, по отношение на зърно и на още други храни”.