Търсенето на соя в Украйна значително намаля на фона на по-ниските експортни цени на маслодайните семена. А интересът към рапица и слънчоглед от страните от ЕС на практика изчезна след ограниченията за внос, съобщава украинският сайт GrainTrade 

Гласувайте: Планирате ли инвестиции в стопанството си през тази година?


Поради намаляване на търсенето от Полша, Румъния и други страни от ЕС, износът на соя от Украйна през април е намалял до 160 хил. тона, докато през март е достигнал най-високото ниво от януари 2020 г. насам - 417 хил. тона, което е с 27% повече отколкото през февруари.

Основните купувачи на украинска соя през април са Турция (48%) и страните от ЕС (37%). От септември 2022 г. до март 2023 г. Украйна е изнесла 2,4 млн. тона соя, което е максимумът за последните 3 сезона. От тях почти половината са придобити от страните от ЕС.

„В бъдеще търсенето на украинска соя ще остане под натиск от външни фактори: ограничения върху вноса в страните от ЕС, значителни обеми суровини от европейски купувачи и увеличаване на предлагането на нова реколта от Южна Америка“, казват анализаторите.

От 2 май влязоха в сила извънредните мерки на Европейската комисия за вноса на ограничен брой продукти от Украйна Те засягат само четири селскостопански продукта – пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе – с произход от Украйна и имат за цел да облекчат логистичните затруднения, свързани с тези продукти в България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия.

До решението се стигна след като 4 страни, между които и България затвориха границите си за множество украински земеделски стоки.