От 2 до 6 кг от декар лавандулово масло добиват стопаните от Добричка област, показва проучване на Агри.бг.

Лавандула: Говори се за срив до 40 лв./кг масло

Ниските резултати са поредният удар върху производството на етерично-маслената билка. Тези показатели са получени след дестилиране на средно 445 кг зелена маса от декар, показват данните на Министерството на земеделието.

До момента земеделските стопани са ожънали близо 15 000 дка с лавандула. Общо площите с лилавата култура в Добруджа достигат 78 530 дка. 

Количеството ожънат цвят не е показател за крайния резултат от жътвата на лавандула, коментират още производителите. Само за сравнение – през предходната стопанска година добивите от зелената маса бяха по-високи и достигнаха средно 647 кг/дка. Това количество обаче не даде добър рандеман и стопаните дестилираха от 4 до 8-9 кг лавандулово масло от декар. 

Растението изисква високи температури и натрупани часове слънцегреене, за да качи маслото в съцветията, разясняват още производителите. Именно затова в момента е подходящо времето за прибиране на лавандула. Всеки сорт обаче има своите специфики и те трябва да се съобразят – време на технологична зрялост, качество и количество на маслото. 

Рязкото нарастване на площите с лавандула в Добричка област доведе до рязък спад на цените на маслото.

Офертите се сринаха до 50-55 лв./кг в края на 2019 г. Един сезон по-рано килограм масло се изкупуваше за 250 лв./кг, като не липсваха оферти и за 280 лв./кг. 

В момента земеделските стопани не са оптимисти по отношение пазара на лавандулово масло. Според тях има натиск надолу и за втора поредна година се очертават ниски цени. Една от причините е залежалата стока, останала още от 2018 г. 90 % от маслото, добито през 2019 г. също залежава, допълни Петър Христов, председател на Асоциацията на производителите на етерични масла.