Ниските изкупни на млякото вече отдавна не изненадват никого. Животновъдите ги повтарят проблема като мантра от няколко години, но без резултат. 

Цените на млякото: Има ли спекула?

Преди дни на среща със стопани в Разлог земеделският министър Десислава Танева даде ясно да се разбере, че няма как държавата пряко да се намеси. По думите й все пак са взети мерки, чрез които животновъдите да имат по-лесен пазар. 

„Тези мерки са по отношение на изискванията, преработката на млекопреработвателните предприятия и наличието на български продукти в търговските вериги, но пряка намеса не може да има“, категорична е тя.

Нямаше как нейните думи да не събудят вълна на недоволство сред стопаните. Но хубавото е, че сред коментарите им под новината на Агри.БГ има и градивни предложения.

„Как така да не можете да се месите в цените? Пряко –  да, но косвено можете. Всяка фирма, внасящи млечни продукти, предварително да е изнесла същото количество такива или вносът й да се облага така, че продукцията да стане неконкурентна. Както за да теглиш пари от банката, трябва да си внасял преди това“, прави сравнение животновъд в една от най-големите фейсбук групи в сектора.

Негов колега пък предлага да се спре вносът на сухо мляко и всичко ще си дойде на мястото. А друг е на мнение, че това може да стане не само с контрол на вноса, но и със задължителни 51% продукти родно производство във магазинната мрежа.

Според други проблемът може да се реши с държавна мандра във всяка община с фиксирана цена, която е съобразена със себестойността на млякото. По примера на изграждането на държавни бензиностанции, каквото предложение имаше от предишния икономически министър.

„Как при пазарна икономика навсякъде изкупните цени са еднакви?! За една вечер всички намаляват или вдигат цените. Кой натиска бутона?“, пита риторично друг фермер в групата.

Има и такива, които призовават държавата да не се намесва, но да компенсира разликата до продажната цена, „така, както правят в другите нормални държави“, заключава дама животновъд.