Взели сме няколко мерки, въз основа на които животновъдите следва да имат по-лесен пазар по отношение на изискванията, преработката на млекопреработвателните предприятия и наличието на български продукти в търговските вериги, но пряка намеса не може да има. Това каза Десислава Танева в Разлог, цитирана от Агенция „Фокус“.

Десислава Танева: Парите по COVID-1 и COVID-2 идват на 16 октомври

Земеделският министър припомни, че в подкрепа на производителите са взети две извънредни мерки – de minimis и COVID 1, както и извънредна помощ за покриване на част от разходите по кредити, отпуснати на стопаните от ДФЗ в периода 2008 – 2012 г. По de minimis животновъдите в страната вече получиха общо 22 млн. лв., а приемът по COVID 1 продължава до 21 септември.

Според фермерите от Разлог финансирането трябва да бъде различно в различните региони. Ресорният министър уточни, че и в момента има разграничение, но районите са национално определени. Допълнително финансиране се получава за зони от Натура 2000 или за зони с природни ограничения, даде за пример Десислава Танева.

„По отношение на раздробеността на стопанствата тук и възможностите за стимулиране на фамилни ферми, има възможности в Националния стратегически план за новия програмен период на ОСП да се намерят подобни решения“, увери агроминистърът.