От 400 крави във видинското село Антимово, отглеждани преди 20 години, сега са останали само 13 крави, каза кметът на населеното място Светослав Флоров. Той посочи, че от една година е закрит и млекопунктът в селото. В Антимово 4 души отглеждат 13 крави в собствените си дворове.

 

„Млякото го продават във Видин – доставят го в бутилки всеки на свои клиенти, като цената е от 80стотинки до 1 лв. за литър. Други го продават в село Кошава – там нямат много крави, а хората не искат да купуват от магазина мляко, а и така им е по-евтино”, заяви Флоров. Кметът припомни, че в кравекомплекса на Антимово преди 20 години са работили 52-ма души от селото. „Сега в нито едно от селата на Видинска област няма работодател, който да осигурява такава заетост”, категоричен е кметът на Антимово.

Една ферма ще бъде затворена във видинското село Кошава до края на годината, когато ще влязат в сила изискванията на ЕС за производство и на краве мляко, каза Галина Радионова, кмет на село Кошава. Тя посочи, че фермата е открита в бившия стопански двор на селото, като в нея се отглеждат около 10-13 крави. „В селото имаме още две семейства, които отглеждат по две крави в собствените си дворове. Млякото си го ползват в домакинството, а една част продават на хора от селото. Животновъдството е трудоемък отрасъл, при липсата на млади хора няма как да се развива” категоричен е кметът на Кошава. В селото се отглеждат много малко като бройки и дребни преживни животни – овце и кози. Според Галина Радионова животновъдство в малките населени места вече отмира, но по-лошото, според нея, че не се появяват в региона и големите млекопроизводителни ферми.

 

© 2011 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!