Национален протест на животновъди ще се проведе в петък 22 май от 11 часа на изхода на Димитровград в посока Хасково. Срещата на премиерът Борисов и земеделския министър Десислава Танева не разколебаха стопаните в решението им за протест. 
 
“Така или иначе протестът ще се състои. Ще видим, колко сме останали, защото нашите колеги започнаха да продават животните. Нещата са много сериозни", коментира след срещата животновъдът Атанас Къцов от град Съединение. Той попита може ли от 75 стотинки цената на млякото да се е сринала до 25, 
 
Танчо Колев от Националното браншово сдружение на млеко и месопроизводителите заяви пред Фермер.БГ: „Протестът при всички положения ще се състои. Ние чакахме достатъчно. Контролът по храните го изтърваха отдавна, уж правехме модерна Агенция по храните, а в момента няма никакъв контрол на готовата продукция по магазините, така че и от там спадат и цените на млякото. В сравнение с миналата година, сега цената на млякото е с 27-28 стотинки надолу.. Трябва да разбере Европа, че има голям проблем с ембаргото с Русия, трябва да помага и Европа, не само държавата. Другият проблем е основно кондензираното мляко което влиза от Европа. То срина цените на млеката в България и слаб контрол от страна на държавата. “  Танчо Колев каза, че се очакват над 2000 фермери да участват на протеста. 
 
Протестът на животновъдите е продиктуван от срива в цените на млякото, особено след отпадането на млечните квоти през месец Март и драстично увеличеният внос на западноевропейски млечни продукти.

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!