На Консултативния съвет в Ловеч, който се проведе днес, 1 септември, животновъди от областта сигнализираха за неправомерно използване на държавно подпомагане, съобщи БТА. Причината за провеждането на форума е казус, който Йочко Йочев, председател на Съвета, обясни,че при направени проверки по жалби и сигнали, представители на БАБХ констатирали несъответстваща бройка животни в няколко животновъдни обекта. 

 

"Също така няма регистри на животните или същите са неправилно попълнени, няма оправдателни документи - пътни листи или екарисажни бележки, за различния брой животни. Всички проверени животновъди кандидатстват по различни програми за подпомагане към фонд "Земеделие", заяви Йочев и добави, че всички вземат пасища и ливади, без да поддържат съответния брой животни.
 
Присъстващите в залата животновъди заявиха, че заради такива фермери в една община обикновените животновъди не могат да вземат ливади и пасища да си отглеждат добитъка.
 
Друго нарушение, за което сигнализират, е, че животновъдните обекти се регистрират като пчелини, а в последствие се вписват и други видове животни и се кандидатства по програми за голямо подпомагане.
 
Йочев даде за пример, че в един обект от 40 кв. метра са вписани 40 броя кошери с 50 пчелни семейства, кокошки, пъдпъдъци и 160 броя овце, крави и коне, което по думите му е забранено според Наредбата за животновъдните обекти. При проверки на място в обекта обаче животните не са намерени.
 
Разминавания между регистрирани и реално съществуващи животни са разкрити и в обекти в с. Карлуково, община Луковит, в Угърчин и в тетевенското село Градежница.
 
"Тези неща не са от сега, а от поне 4-5 години. Кой ги е прикривал такива животновъди без животни през годините, кой е подписвал документите, кой е давал справки от информационната система", попита Йочко Йочев и обвини началник отдел "Здравеопазване на животните" в ОДБХ д-р Огнян Гечев.
 
До момента няма коментар от Областната дирекция по безопасност на храните в Ловеч. Директорът - д-р Росен Федерчев, е в болнични, а д-р Огнян Гечев - в отпуск.
 
Консултативният съвет по животновъдство е сезирал за нередностите "Икономическа полиция" и прокуратурата.
 
По време на Консултативния съвет, на който присъстваха и кметът на община Ловеч Корнелия Маринова, и директорът на Областна дирекция "Земеделие" Димитър Николов, животновъдите решиха да внесат в Министерството на земеделието и храните предложение да бъде отменено отпадането на подписване на споразумение за ползване на ливади и пасища.