Недоволството на животновъдите от страната, които все още не са получили субсидии за глава животно ескалира.  Гилдията вече се е наговорила да протестира. Наказателна акция срещу действията на управниците в земеделието се подготвя да бъде реализирана в Южна България, както и при автомагистрала Хемус, при разклона за стражишкото село Кесарево, научи Фермер.БГ от животновъди.

Един от най-недоволните от този край, който също се ангажира с подготовката на национален протест е овцевъдът Милчо Ангелов. Той обясни, че заедно с жена си отглеждат над 500 овце. Неговата половина от стадото обаче по документи е "изчезнала", оплака се той. По думите му, заради чиновнически грешки не е получил субсидията за глава животно и то в такъв важен момент.

Още в последните месеци на миналата година специалистите били в неговата ферма и заснели всички животни. "Уж всичко беше точно, а накрая се оказа, че гледам извънземни или невидими овце", възмущава се фермерът. За скандалната грешка или дефект на системата за идентификация на животните Милчо Ангелов сигнализирал зам.-министъра на земеделието Цветан Димитров. Още преди Коледа, той го уверил, че грешката ще бъде поправена. После в овцефермата пак ходили чиновници от ДФЗ и РВМС. В крайна сметка животните се пояили в системата за идентификация, но не и парите по банковата сметка на  стопанина. Отново се наложило да звъни в МЗХ и пак му казали, че всичко ще се оправи, трябвало само да попълни още някакви документи и да ходи до земеделските служби, вместо да си гледа животните.

"След Нова година многократно звънях на Цветан Димитров, но не ми отговаряше. Тези дни ми звънна и каза, че е намерил 7 млн. лв. и пари ще има", каза още Ангелов. Очаквало се в петък, тази седмица, да има Управителен съвет на ДФЗ, по време на който щяло да се вземе решение какво да се прави с неполучилите субсидии стопани, както и да се разхвърлят няколко милиона лева помежду им.

Животновъдите предупредиха, че последно ще изчакат този срок и ако не ги удовлетворяват решенията са готови да излязат по магистралите. Припомняме, че все още значителна част от стопаните на животни не са получили полагащите им се помощи, поради куп недоразумения - невидими стада в системата, неплатени данъци, платени, но неотразени в електронните дневници на администрацията и др.

 

Снимка: Овцефермата на Милчо Ангелов в село Балканци

 

Всички права запазени! Позоваването на Фермер.БГ е задължително!