След като вчера Европейската комисия взе решение временно да ограничи използването на трите най-широко използвани пестициди в света, Фермер.БГ потърси мнение на земеделците, какъв ще е ефектът според тях от това ограничение.

 

Някои земеделски производители се опасяват, че спирането на употребата на неоникотиноидни пестициди ще причини големи загуби при отглеждането на някои основни зърнени култури, което ще рефлектира върху развитието на зърнопроизводството като цяло и неговата конкурентноспособност.
 

"Страхуваме се, по какъв начин ще успеем да се справим и да защитим културите, които отглеждаме. От една страна забраната на използването на неоникотиноиди е добре за пчелите и пчеларството, но от друга в земеделието все още нямаме такъв инвентар, такива препарати, с които да можем да се преборим с всичко, което може да навреди в зърнопроизводството, нямаме такава техника. Със сигурност ще имаме големи проблеми, но се надявам в близките години те да се разрешат. За сега не е добре да спираме употребата на тези пестициди, защото няма такива семена, такива култури, които можем да отглеждаме без препарати. В бъдеще се надяваме науката да стигне до едно решение, което ще удовлетвори както нас земеделците, така и пчеларите, заяви пред Фермер.БГ Стоян Попов – председател на земеделска кооперация в Средна гора.

Ако бъде изготвена стратегия и се провежда целенасочена държавна политика в подкрепа на българските земеделци в осигуряването на достатъчно средства и субсидии, с които те да имат възможност да прилагат всички съществуващи и необходими мерки в защита на отглежданите от тях култури, спазването на забраната за употреба на трите неоникотиноида не би представлявала проблем. Голяма част от земеделските производители си дават ясна сметка за вредното и пагубно въздействие на тези препарати и разбират сериозността на проблема, който причинява тяхното използване.

Земеделския производител Йордан Койчев пък е на мнение, че забраната, приета от ЕК  не би трябвало да е проблем, тъй като вече има достатъчно препарати, инсектициди, които предпазват посевите.

Според специалисти, има няколко неща, които биха могли успешно да заменят използването на силно токсичните неоникотиноидни пестициди. Сред тях са ротацията (обмена) на семена, отглеждането на разнообразни растителни култури и стимулиране на работата на полезните насекоми.

Съдействието между изследователи, агрономи, земеделци и бизнесмени, би могло да допринесе значително за развитието на устойчиви инициативи, с които земеделската система да постигне успех без неоникотиноиди.

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!